GENEL

Beyin göçü Türkiye’de artış gösteriyor: Mezunlar en çok nereyi tercih ediyor?

Türkiye’deki ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, beyin göçünü artırarak yükseköğretim mezunlarının yurt dışına yönelmesine neden oluyor.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, beyin göçü oranı 2015’te yüzde 1,6 iken, 2023’te yüzde 2’ye yükseldi. Mezunlar arasında en çok tercih edilen ülkeler ise ABD, Almanya ve Birleşik Krallık oldu.

Türkiye’nin ekonomik krizi ve yüksek enflasyonu, beyin göçünü artırmaya devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan 2021-2023 Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranının 2015 yılında yüzde 1,6 iken, 2023 yılında yüzde 2’ye yükseldiğini ortaya koydu. Kadın mezunlarda bu oran yüzde 1,6, erkek mezunlarda ise yüzde 2,4 olarak kaydedildi.

En yüksek beyin göçü oranı, bilişim ve iletişim teknolojileri alanında 

Elde edilen verilere göre en yüksek beyin göçü oranı, bilişim ve iletişim teknolojileri alanında yüzde 6,8 ile gerçekleşti. En çok göç eden lisans programları arasında moleküler biyoloji ve genetik yüzde 17,9, biyomühendislik yüzde 10,2 ve elektronik mühendisliği yüzde 9,1 ile öne çıkıyor.

Mezunların yurt dışında yaşamaya karar verdikleri ilk beş ülke ise sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri (yüzde 21,4), Almanya (yüzde 17,5) ve Birleşik Krallık (yüzde 11,2) olarak belirlendi. İşletmecilerin ABD’yi, mühendislerin ise Avrupa ülkelerini tercih ettiği bildirildi.