Bursa’da düzenlenen bir söyleşide, yapay zekanın gazetecilik üzerindeki etkileri ele alındı. Gazeteci ve dijital iletişim uzmanı Özcan Yazıcı, internet haber sitelerinin iki yıl içinde tarihe karışacağını ve yerlerini yapay zeka botlarının alacağını öngördü.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Konferans Salonu’nda düzenlenen "Daktilodan Yapay Zekaya" başlıklı söyleşiye gazeteciler, dijital medya uzmanları ve iletişim sektörü temsilcileri katıldı.

Söyleşiyi yöneten Özcan Yazıcı, gazetecilik mesleğinin son yıllarda büyük bir dönüşüm geçirdiğini belirtti. "Eskiden gazete, gazetecinin gücünü simgeliyordu. Ancak şimdi, teknoloji şirketlerinin kontrol ettiği bir dünyada gazetecilik, demokrasinin dördüncü kuvveti olma rolünü kaybetti" dedi.

Yazıcı, gazeteciliğin hız odaklı hale geldiğini ve bu süreçte doğruluğun ve ayrıntıların ikinci plana atıldığını ifade etti. Yaratıcı başlıkların yerine, tıklama odaklı, "clickbait" başlıkların geçtiğine dikkat çekti.

İnternet haber sitelerinin yerini yapay zeka botlarının alacağına inanıyor

Gelecekte internet haber sitelerinin yapay zeka botları tarafından yutulacağını savunan Yazıcı, şunları söyledi:

“Bugün hayatımızı Google, Meta, Amazon gibi büyük teknoloji şirketleri belirliyor. Gelecek iki yıl içinde, internet haber siteleri tarih olacak. Bilgi ve haber ihtiyacımızı yapay zeka sohbet botları ile karşılayacağız. Artık gazete değil, sosyal medya, içerik üreten kişilere odaklanacak.”

Bakan Uraloğlu: e-Devlet’i yurt dışına ihraç etmeyi planlıyoruz Bakan Uraloğlu: e-Devlet’i yurt dışına ihraç etmeyi planlıyoruz

Yeni nesil gazetecilik: Ses ve video tabanlı medya

Yazıcı, ses ve video tabanlı yeni nesil medya döneminin başlayacağını belirtti. "Cep telefonları ve mevcut bilgisayarlar ortadan kalkacak, kişiselleştirilmiş medya ile haber ve bilgi ihtiyacımız karşılanacak" diyen Yazıcı, gazetecilerin gelecekte teknolojiye uyum sağlayarak veri kontrolü ve yönlendirme üzerine çalışacaklarını vurguladı.

Teknolojik gelişmelerin gazeteciliği dönüştürmesi bekleniyor

Yazıcı, gazetecilik mesleğine devam etmek isteyenlerin GPT Store ve yapay zeka ile uyumlu çalışmak zorunda olduklarına dikkat çekti. Ayrıca, teknoloji kapitalizminin, insansız bir dünyaya doğru evrilebileceğine işaret ederek, neoliberalizmin yarattığı sistemde herkesin bağımsız girişimciye dönüştüğünü belirtti.

Söyleşi, gazetecilik ve medya dünyasında meydana gelen bu büyük değişimlere dair katılımcılara yeni bakış açıları kazandırarak sona erdi.

Kaynak: Gazete Duvar