Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları Merkezi (İLAUM) iş birliğiyle yapılan ankette, 2024 yılının kelimesi "Kalabalık Yalnızlık" olarak belirlendi. Halk oylamasına 1 milyon kişi katıldı ve oylamada en dikkat çeken sosyolojik ve psikolojik kavram olarak "Kalabalık Yalnızlık" öne çıktı.

Sosyolojik ve psikolojik bir kavram

"Kalabalık Yalnızlık" kavramı, modern dünyada bireylerin kalabalıklar içinde yalnız hissetmelerini tanımlıyor. Sosyal medya ve dijital dünyanın etkisiyle, bireylerin daha fazla insanla çevrili olmasına rağmen yalnızlık duygusu giderek derinleşiyor. Sosyolojik ve psikolojik açıdan açıklanan bu durum, günümüzde toplumsal bağların zayıflaması, dijital ortamda geçici ilişkiler ve hızlı yaşam temposunun etkisiyle daha belirgin hale geliyor.

Kalabalik Yalnizlik (1)

Değerlendirme kurulunun gerekçesi

Değerlendirme Kurulu, "Kalabalık Yalnızlık" kavramını, insanların kalabalıklar arasında dahi yalnız hissetmeye başlamalarının giderek artan bir fenomen haline geldiği gerekçesiyle seçti. Özellikle sosyal medyanın ve dijital teknolojilerin etkisiyle bireylerin daha fazla bağlantıda olmalarına rağmen yalnızlık hissinin güçlendiği ifade ediliyor. Yalnızlık duygusunun, çoklukla bir arada olmanın çözüm olamadığı, aksine derinleşen bir his olduğu vurgulandı.

Kalabalık Yalnızlık2

Araştırma: Türkiye'deki gençlerin yüzde 20’si ne eğitimde ne de işte Araştırma: Türkiye'deki gençlerin yüzde 20’si ne eğitimde ne de işte

Aday kelimeler

Oylamada, "Kalabalık Yalnızlık" dışında "merhamet", "yabancılaşma", "algoritma", "yozlaşma", "yapay zekâ" ve "dijital yorgunluk" gibi kelimeler de öne çıkmıştı. Ancak "Kalabalık Yalnızlık" 2024’ün en çarpıcı kavramı olarak seçildi.

2024 yılına damgasını vuran bu kelime, dijitalleşen dünyada bireylerin yalnızlıkla mücadele ederken, aynı zamanda kalabalıklar içinde de kendilerini yalnız hissetmelerini anlatan güçlü bir sosyolojik kavram olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi