KÜLTÜR SANAT

Yılmaz Güney Ne Zaman Öldü? Kaç Yaşında ve Neden Öldü? İşte Kısaca Hayatı…

Abone Ol

Yılmaz Güney kimdir sorusuna yanıt arayan binlerce kişi, unutulmaz ismin kısaca hayatını da merak ediyor. Sizler için Yılmaz Güney’in hayatına yönelik bilgileri aktarıyoruz. Ayrıca Yılmaz Güney neden öldü sorusuna da yanıt bulabileceksiniz. Türk sinemasının Çirkin Kralı Yılmaz Güney ne zaman öldü? İşte detaylar…

Yılmaz Güney Ne Zaman Öldü?

Yılmaz Güney filmleri ve eserleriyle günümüzde de pek çok ünlü yönetmene ilham olmaya devam ediyor. Yılmaz Güney’in hayatını araştıran birçok kişi, ünlü yönetmen, senarist ve oyuncunun ne zaman vefat ettiğini merak ediyor. Yılmaz Güney ne zaman vefat etti sorusuna yanıt arayanlar için mevcut bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Yılmaz Güney ne zaman öldü? İşte yanıtı:

Senarist, yazar, oyuncu ve yönetmen Yılmaz Güney, 1978 yılında hapishanedeyken vermiş olduğu bir röportajda, böbrek, mide ve karaciğerinden rahatsız olduğunu belirtmiş, tedavi gördüğünü açıklamıştır.

İlgili rahatsızlıklar, daha sonra Güney’in mide kanserine yakalanmasına neden oldu. Yılmaz Güney’in hayatının son dönemi Paris’te geçerken, mide kanserinin ilerlemesi sonucunda fiziksel olarak zayıfladı ve bağışıklık sistemi çöktü.

Son dönemde her gününü hastanede geçiren Yılmaz Güney, 9 Eylül 1984 tarihinde Paris Uluslararası Üniversite Hastanesi’nde vefat etti. Yılmaz Güney’in cenazesi 13 Eylül gününde kaldırılarak Paris’te bulunan Pére Lachaise Mezarlığı’nın 62. bölümüne defnedildi.

Yılmaz Güney Kaç Yaşında Öldü?

Yılmaz Güney ne zaman öldü sorusuna yönelik merak edilen diğer konularla ilgili bilgileri de paylaşalım. Yılmaz Güney’in hayatı geniş kitlelerce merak edilirken, ünlü oyuncunun kaç yaşında vefat ettiği de merak konusu.

Yılmaz Güney’in ölüm tarihi 9 Eylül 1984’tür. 1937 doğumlu olduğu bilinen oyuncu ve yönetmenin öldüğü tarihte 47 yaşında olduğu söylenebilir. Mide kanserine bağlı olarak çeşitli semptomların gelişmesi sonrasında vefat eden Güney, hastalıklarına dair ilk açıklamayı 1978 yılında hapishanede verdiği röportaj ile yapmıştı.

Yılmaz Güney Neden Öldü?

Yılmaz Güney kimdir sorusunu araştıran birçok kişi neden öldüğünü de merak ediyor. Güney’in hayatını araştıranlar için ölüm nedenlerine dair bilgileri paylaşalım.

Yılmaz Güney, Kürt kökenli bir isim olarak sinema tarihinde sayısız başarıya imza atmıştı. Güney’in ölüm nedeni ise mide kanserine bağlı çeşitli semptomlar olarak açıklanabilir.

İlk olarak 1978 yılında böbrek, karaciğer ve midesindeki rahatsızlıklarından bahseden Yılmaz Güney, mide kanserinin ilerlemesi sonrasında bağışıklığı çökmüş, bu gelişme sonrasındaki çeşitli rahatsızlıklar ile vefat etmiştir.

Yılmaz Güney ne zaman öldü sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladık. Şimdi ünlü yönetmen, oyuncu ve senaristin hayatına yönelik bilgileri aktaralım…

Yılmaz Güney Kimdir? Nerelidir?

Yılmaz Güney, 1 Nisan 1937 tarihinde Adana’nın Yüreğir ilçesinde bulunan Yenice mahallesinde dünyaya geldi. Yılmaz Güney annesi Kürt kökenli, babası ise Zaza kökenlidir.

Çirkin Kral dönemi sonrasında özellikle Cannes ödülü alan Yol, Umutsuzlar ve Sürü gibi filmlerle tanınmaktadır. Yılmaz Güney’in gerçek adı ise Yılmaz Pütün’dür.

İki çocuğa sahip köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Güney, Adana’da doğup büyümüştür. Filmlerinde de Adana temasını yoğun olarak işleyen Güney, kariyerinin ilk dönemlerinde bir süreliğine Kemal ve And Film şirketlerinin bölge temsilciliğini üstlendi.

Üniversite eğitimi için İstanbul’a gelen Yılmaz Güney, burada yönetmen Atıf Yılmaz ile tanıştı. Bu dönemde hikayeler yazan Yılmaz Güney, Atıf Yılmaz’ın desteğiyle sinemaya başladı.

Yılmaz Güney, 1969 yılında Atıf Yılmaz yönetmenliğindeki Bu Vatanın Çocukları ve Alageyik filmlerinin senaryosunu yazmış, aynı zamanda oyuncu olarak yer almıştır. Karacaoğlan’ın Karasevdası’nda yönetmen yardımcılığı yapan Güney, aynı zamanda On Üç ve Yeni Ufuklar gibi dergilere de öykü yazmıştır. Yılmaz Güney, yayınladığı öykülerden birinde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle 1961 yılında bir buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Yılmaz Güney, sinemadaki çalışmalarına iki yıllık aranın ardından devam eder. O dönemde daha çok macera filmi çeken Güney, Anadolu çocuğunun otoriteye başkaldırısına filmlerine konu olarak seçer. Aynı dönemde Çirkin Kral lakabını alan Yılmaz Güney, Lütfü Akad’ın yönettiği, kendisinin yazdığı Hudutların Kanunu filmiyle başarı sağlamıştır.

Yılmaz Güney, 1971 yılında iki yıl hapis ve sürgüne mahkum edilmiştir. Bu dönemde hapis yatan Yılmaz Güney, sinema sanat gibi alanlardaki fikirlerini, şiir ve öykülerini, çıkardığı Güney dergisinde yayınlar.

1974 yılında cezaevinden çıkan Yılmaz Güney, aynı yıl Arkadaş filmini çekmiştir. Aynı tarihte Endişe adlı filmi çekerken tutuklandı. 25 Ekim tarihinde Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılamanın sonucunda 13 Temmuz 1976 tarihinde 19 yıl hapis cezası almıştır.

Yılmaz Güney, bu dönemde beş yıl hapis yattıktan sonra 9 Ekim 1981 tarihinde izinli olarak çıkmış, Isparta Yarı Açık Cezaevi’nden yurt dışına kaçmıştır. Öncelikle Antalya Kaş’a giden Güney, buradan Yunanistan Meis adasına, oradan da İsviçre’ye firar etti. Daha sonra Fransa’ya gelen Güney, son dönemlerini burada geçirdi.

Yılmaz Güney cezaevi günlerinde de sinemaya olan ilgisini devam ettirmiş, bu dönemde yazdığı Sürü ve Yol filmleriyle çeşitli ödüller almıştır. 1976 yılında Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde tanıklık ettiği üzere, çocuklar koğuşunda başlayarak tüm cezaevine yayılan bir isyanı konu aldığı Duvar  filmi, son filmi olmuştur.

Yılmaz Güney'in Kaç Çocuğu Var?

Yılmaz Güney ne zaman öldü sorusu kadar, özel hayatıyla da merak edilen bir isimdir. Yılmaz Güney evlilikleriyle birlikte kaç çocuğunun olduğu da merak konusu. Yılmaz Güney’in kaç çocuğu var? İşte yanıtı…

Yılmaz Güney evliliklerinden ilki 1967 yılında Nebahat Çehre ile gerçekleşti. Ancak daha önce 60’lı yıllarda sürgündeyken tanıştığı Birten Ünal’dan evlilik dışı bir kızı olmuştur. Elif Güney Pütün, 1966 yılında doğmuştur ve bir dönem “Yılmaz Güney’in kızı olmak hayatımı mahvetti.” açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

Nebahat Çehre ile 1 yıl evli kalan Yılmaz Güney, daha sonra 1970 yılında Fatoş Güney ile evlenmiş, bu evlilikten de 1971 yılında Remzi Yılmaz adında bir oğlu olmuştur. Yılmaz Güney’in bir kız bir erkek olmak üzere iki çocuğu vardır.

İlginizi Çekebilir: Kürt Yönetmenler ve Filmleri

Yılmaz Güney Filmleri Listesi

Yılmaz Güney ne zaman öldü sorusuyla birlikte ünlü yönetmen, senarist ve oyuncunun filmleri de merak ediliyor.

Yılmaz Güney filmleri şu şekildedir:

  • Çirkin Kral – 1966 (Oyuncu)
  • Hudutların Kanunu – 1966 (Oyuncu, senarist)
  • Çirkin Kral Affetmez – 1967 (Oyuncu, senarist)
  • Seyyit Han: Toprağın Gelini – 1968 (Oyuncu, senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Bir Çirkin Adam – 1969 (Oyuncu, senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Umut – 1970 (Oyuncu, senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Acı – 1971 (Oyuncu, senarist, yönetmen)
  • Ağıt – 1971 (Oyuncu, senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Baba – 1971 (Oyuncu, senarist, yönetmen)
  • Umutsuzlar – 1971 (Oyuncu, senarist, yönetmen)
  • Zavallılar – 1974 (Oyuncu, senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Arkadaş – 1974 (Oyuncu, senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Endişe – 1974 (Senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Sürü – 1978 (Senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Düşman – 1979 (Senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Yol – 1981 (Senarist, yönetmen, yapımcı)
  • Duvar – 1983 (Senarist, yönetmen)

Sıkça Sorulan Sorular

Yılmaz Güney ne zaman öldü sorusuyla birlikte merak edilen diğer soruları da yanıtlıyoruz:

1- Yılmaz Güney kaç yılında cezaevinden kaçtı?

Yılmaz Güney, 9 Ekim 1981 tarihinde Isparta Yarı Açık Cezaevi’nden izinli olduğu günde Antalya Kaş üzerinden Yunanistan Meis adasına, oradan da İsviçre’ye kaçmıştır.

2- Yılmaz Güney kiminle evliydi?

Yılmaz Güney 1967 yılında Nebahat Çehre ile evlenmiş, 1968 yılında boşanmıştır. Daha sonra 1970 yılında Fatoş Güney’le evlenen Yılmaz Güney, öldüğü tarih olan 1984 yılına kadar aynı isimle evli kalmıştır.

Yılmaz Güney ne zaman öldü sorusuyla birlikte ünlü oyuncunun hayatına dair bilgileri paylaştık. Merak ettiğiniz diğer sorular için yorumlar bölümünü kullanabilir, görüşlerinizi aktarabilirsiniz.