Mardin'in 30 kilometre güneydoğusunda yer alan Oğuz Köyü'nde bulunan Dara Antik Kenti, Mezopotamya'nın en önemli yerleşim alanlarından biridir. 505 yılında İmparator Anastasius tarafından Sasanilere karşı askeri amaçla kurulan kent, zaman içinde büyük bir ticaret merkezi haline gelmiş ve tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Dara'nın tarihi derinlikleri

Antik adı Anastasiopolis olan Dara, Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırını korumak amacıyla inşa edilmiştir. İlk kurulduğunda bölgenin güvenliğini sağlayan surlar ve askeri yapılarla donatılan şehir, tarih boyunca Persler, Roma İmparatorluğu, Emeviler, Abbasîler ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminde kalmıştır. İmparator Anastasius'un 5. yüzyılda şehri tahkim etmesiyle, Dara, bölgenin önemli bir askeri ve ticaret merkezi haline gelmiştir.

Dara Antik Kenti Tarihi

Büyüleyici yapılar ve kalıntılar

Dara Antik Kenti'nin en dikkat çeken özelliklerinden biri, kaya içine oyulmuş yapılarıdır. Geniş bir alana yayılan bu yapılar, hem mimari hem de askeri açıdan büyük bir öneme sahiptir. Kentin etrafını çevreleyen 4 kilometrelik surlar, şehri dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korurken, iç kale 50 metre yüksekliğindeki tepeye kurulmuştur.

Kent içinde yer alan kalıntılar arasında bir kilise, çarşı, zindan, su bendi ve tophane gibi yapılar, geçmişin izlerini günümüze taşır. Ayrıca, Dara'nın etrafında tarihleri Geç Roma Dönemi'ne kadar uzanan mağara evlere rastlanmaktadır. Kentin altındaki dev sarnıçlar ve koruma altına alınmış mezarlıklar da ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunmaktadır.

383876,Mard N Dara Ant K Kent

Dara ve tarihi savaşlar

Bazı kaynaklara göre, Dara, Dünya tarihini etkileyen büyük savaşlara da tanıklık etmiştir. Büyük İskender ile Pers İmparatoru III. Darius arasındaki Gaugamela Muharebesi'nin bu bölge civarında yapıldığı öne sürülmüştür. Dara'nın stratejik konumu ve güçlü surları, ona sadece askeri değil, aynı zamanda ticari açıdan da büyük bir önem kazandırmıştır.

Dara Antik Kenti'ne nasıl ulaşılır?

Dara Antik Kenti'ne toplu taşıma hizmetiyle kolayca ulaşılabilir. Ziyaretçilere, antik kenti keşfetmek için her gün açık olan ören yeri, Pazartesi hariç haftanın diğer günlerinde 08:00-17:00 saatleri arasında açıktır. Üstelik girişler tamamen ücretsizdir.

Geçmişin izlerini taşıyan el sanatı: Diyarbakır çömleği Geçmişin izlerini taşıyan el sanatı: Diyarbakır çömleği

Dara, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yapmak isteyenler için eşsiz bir durak olup, Mezopotamya'nın kültürel ve tarihi mirasını keşfetmek isteyen tüm ziyaretçilere kapılarını aralamaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi