KÜLTÜR SANAT

Urfa'nın Neyi Meşhur? Şanlıurfa'da Mutlaka Denemeniz Gereken 10 Lezzet

Abone Ol

Urfa mutfağı, çoğunlukla etli yemeklerin hegemonyasında. Özellikle et ve hamurun mükemmel uyumunu bizlere sunması sayesinde diğer mutfaklara göre bir adım öne çıkıyor.

Bu uyumun en büyük örneği hiç şüphesiz ki "Türk usulü pizza" diyebileceğimiz lahmacun. Fakat şehrin tatlılarıyla da öne çıktığını hem şerbetli hem de şerbetsiz tatlıları en iyi çeşitleriyle bizlere sunduğunu da belirtmeliyiz.

Urfa'da ne yenir sorusu, Şanlıurfa ziyareti gerçekleştirecek her turistin dilinde olan bir sorudur. Gerçekten de Urfa'ya gidip lezzet turu yapmadan, en iyi yemekleri tatmadan dönmek fazlasıyla abes kaçacak bir durum. Ünlüsünden ünsüzüne Urfa yemekleri listesi için bildiğimiz yemekleri saymakla bitmez.

Öneri İçerik: Diyarbakır’ın Neyi Meşhur? Diyarbakır’a Gittiğinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 10 Lezzet

Urfa mutfağı fazlasıyla zengin, farklı lezzetleri içinde barındıran ve herkesin damak tadına hitap eden bir mutfaktır. Peki bu kadar konuştuğumuz Urfa’nın neyi meşhur? Urfa'ya giden birisi ne yemek yiyebilir? Urfa yöresel yemekleri neler? Sizler için en çok tercih edilen ana yemekleri ve tatlıları derledik.

1.       Lahmacun: Onsuz Olmaz!

Urfa’nın neyi meşhur sorusunun ilk cevabı olarak tüm ülkenin aklına birkaç yemek geliyor elbette. Fakat bu yemeklerin çok bilineni, halka ve bütün dünyaya en çok mal olanı elbette Lahmacun!

Pek çok il lahmacunu sahiplenmeye çalışsa da bu güzide yemeğimizin anavatanının Urfa olduğu kabul edilmekte. Yurt dışında Türk usulü pizza olarak adlandırılan lahmacun, ince bir hamurun üstüne bol miktarda kıyma, maydanoz ve baharat katılmasıyla yapılıyor.

Bu ince hamur sonrasında taş fırına veriliyor ve kısa sürede servis edilebiliyor.

2.       Urfa Kebabı: Derin Tartışmaların Konusu!

Kebap denince aklımıza her seferinde iki il gelmekte: Adana ve Urfa.

Yapım aşamaları Adana Kebabı ile neredeyse aynı. Ancak Urfa Kebabı'nı Adana Kebabı'ndan ayıran bir numaralı özellik, acı katılmadan yapılması.

Zırhta çekilmiş kıymadan yapılan Urfa Kebabı, içine herhangi bir sebze veya baharat katılmadan yapılır. Bu açıdan "sade kebap" veya "haşhaş kebap" olarak da adlandırılmaktadır.

Urfanın nesi meşhur sorusunun iki numaralı cevabı diyebileceğimiz bu kebap çoğunlukla akşam yemeği için tercih ediliyor.

3.       İçli Köfte: Her Zaman Tadı Damağınızda Kalır…

Urfa’nın neyi meşhur sorusunun en önemli cevaplarından bir diğeri de kesinlikle İçli Köfte. Türkiye'nin pek çok yerinde yapılan içli köftenin en lezzetli yapıldığı adres hiç şüphesiz ki Şanlıurfa.

Urfa usulü içli köftenin diğerlerinden ayrışan özelliği, içinde barındırdığı Şam fıstığı. Kıyma ile mükemmel bir uyum yakalayan Şam fıstığı, köfte harcına da kusursuz bir tat katmakta.

Urfa'da bulunan neredeyse tüm lokantalarda bulabileceğiniz içli köfteyi daha çok öğün aralarında bir atıştırmalık olarak tüketmeniz tavsiye edilir.

4.       Patlıcan Kebabı: Ya Da Diğer Adıyla “Balcan Kebabı”

Urfa halkı tarafından "balcan kebabı" olarak bilinen patlıcan kebabı, Urfa’nın neyi meşhur sorusunun bir diğer önemli cevabı konumunda. Şişe geçirilen patlıcan ve köftelerin pişirilmesi ile yapılan kebabın yapımında kuzu eti kullanılmakta. 

Kebabın servisi ise yeşil biber ve soğan ile gerçekleştirilmekte.

Şehrin neredeyse tüm önemli kebapçılarında bulabileceğiniz patlıcan kebabı çoğunlukla akşam yemeklerinde tercih ediliyor.

5.       Etsiz Çiğ Köfte: Bir Başka Tartışma Konusu Etli Mi Etsiz Mi?

Özellikle 2010'lu yıllarda ünü tüm Türkiye'yi saran etsiz çiğ köfte, Urfa’nın neyi meşhur sorusunun belki de bir numaralı cevabı!

Çiğ köfte aslında etli olarak hazırlanmaktadır, ancak gerek 2000'li yıllarda değişen yönetmelikler, gerek de Urfa halkının herkes tarafından tüketilebilir bir çiğ köfte üretme çabası kapsamında etsiz çiğ köfte de yaygınlaşmıştır.

Etsiz çiğ köfte tarifi olan bir yemek değil. Her ustanın elinin ayarına ve kullandığı malzemelere göre farklı etsiz çiğ köfteler bulunmaktadır. Dolayısıyla her dükkanın çiğ köftesi farklıdır.

Etsiz çiğ köfte bulgurdan üretilmektedir. Urfa’ya gittiyseniz Urfa usulü çiğ köfteyi mutlaka deneyin!

6.       Ciğer Şiş: Seveni De Çok Sevmeyeni De…

Ciğer kebabı olarak da adlandırılan bu yemek günün her saatinde tüketilebilir. Ancak tıpkı Adana'da olduğu gibi çoğunlukla sabah saatlerinde tercih edilen bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor.

Urfa’nın neyi meşhur sorusunun herkes tarafından benimsenebilecek cevaplarından biri olan ciğer şiş, ciğerlerin ufak ufak doğranması ve şişlere geçirilerek pişirilmesiyle hazırlanıyor. Ciğerin lezzetlenmesi için nane, kimyon ve taze soğan kullanılıyor.

7.       Mahluta Çorbası: İlk Kez Duydum Demeyin!

Urfa’nın her şeyi meşhur olur da çorbası meşhur olmaz mı? Elbette olur. En ünlü çorba olarak da mahluta çorbasını görüyoruz.

Mersin, Hatay ve Adana’da da yapılan mahluta çorbasının Urfa versiyonunda özellikle baharatlar öne çıkmakta. İçine bol miktarda kimyon katılan mahluta çorbası hem lezzetli hem de besleyici bir çorbadır.

8.       Şabut Balığı

Medeniyetlerin beşiği Mezopotamya’nın sınırlarını oluşturan Fırat ve Dicle nehirlerine özgü bir balık olan Şabut balığı, oldukça özel bir balık. Bu sebeple Urfa dışında yiyebileceğiniz bir balık değil. Dolayısıyla Urfa’nın neyi meşhur sorusunun belki de en özgün cevabı.

Epey pullu ve yağlı bir balık olmasıyla göze çarpan Şabut balığı, fırınlanarak da ızgara yapılarak da servis edilebilir.

Şabut balığı için ayrı restoranlar bulunmuyor, nitekim Şanlıurfa bir deniz veya tamamen bir nehir kenti değil. Ancak yine de Urfa’da gittiğiniz çoğu kebap restoranının Şabut balığı da servis ettiğini görebilirsiniz.

9.       Külünçe

Urfa’nın neyi meşhur sorusunda sıra geldi tatlılara. Tatlılardan bahsedeceksek de ilk sırada külünce tatlısının olması gerekmekte.

Hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanabilen külünçe, bir çeşit kurabiye olarak da adlandırılabilir. Bazı tariflerde tatlısının içine baharat katıldığına da rastlanabilir.

Tatlısı da tuzlusu da sağlıklı ve lezzetli olmasıyla öne çıkan külünçe, evlerde atıştırmalık için hazırlanan yemeklerin en öne çıkanıdır diyebiliriz. Urfa yöresel yemekleri arasında da gözbebeğidir.

10.  Şıllık Tatlısı

Halk arasında "şilke" veya "şillik" olarak da adlandırılan şıllık tatlısı, Urfa meşhur yemekleri denince ilk akla gelenlerden biridir.

Krep hamurundan hazırlanan şıllık tatlısının hazırlanması son derece kolaydır. Sadece un ve süt kullanılarak dahi yapılabilen bir tatlıdır.

Krep hamurunun içine tereyağı ve pekmezden yapılan şerbetin sürülmesiyle tatlanan şıllık tatlısı, çoğunlukla üstünde fıstık ya da ceviz ile servis edilmektedir. Urfa'da ne yenir diye soran dostlarınıza da tavsiye edebileceğiniz bir tatlıdır.

Bonus: Burma Kadayıf

Farklı yörelerde farklı tariflerle yapıldığını görebileceğiniz burma kadayıfın en iyisi hiç şüphesiz ki Urfa'da yapılmakta.

İçinde bol bol ceviz bulundurması ve fırında pişirilerek servis edilmesiyle ünlü olan burma kadayıf, pişirilmesinin akabinde üstüne serpilen özel şerbet ile lezzetine lezzet katan bir tatlı.

İsteğe göre kaymak veya dondurmayla da servis edilen burma kadayıf, Urfa yemekleri arasında Ramazan ayını tanımlamasından da ötürü apayrı bir yere sahiptir. Urfa'da yemek yenilecek yerler arasında da yemek sonrası burma kadayıf servisi yapan yer bulmak mümkün.