GENEL

Ramazan sofralarının şahı: Ev yapımı pide

Abone Ol

AMED TIMES - Ramazan Pidesi, Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle Türkiye'de ve birçok İslam ülkesinde iftar sofralarının vazgeçilmezi olan bu özel ekmek çeşidi, Ramazan boyunca hem iftarda hem de sahurda severek tüketilir. Genellikle sade ya da susamlı olarak yapılan Ramazan Pidesi, yumuşak dokusu ve özel lezzetiyle dikkat çeker.

Pidenin tarihi

İstanbul'un eşsiz lezzetleri arasında özel bir yere sahip olan pide, şehrin gastronomik mirasının en köklü tatlarından birini oluşturuyor. Kökeni 15. ve 16. yüzyıllara dayanan bu lezzet, Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin mutfak kültürünün bir parçası olarak günümüze kadar gelmiştir.

Ramazan pidesi denilince hiç şüphesiz hepimizin aklına fırınlarda oluşan uzun uzun kuyruklar geliyor. Geçmişten günümüze kadar gelen pide sevgisine karşılık sizlere pide yapımın en kolay şeklini sunuyoruz. İşte Ramazan Pidesi tarifi…

Malzemeler:

5 su bardağı un

1 paket instant maya

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

2,5 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı yoğurt

1 adet yumurta sarısı

Susam

Çörek otu

Galeta unu (şekillendirmek için)

Yapılış:

Yoğurma kabına unu, instant mayayı, şekeri ve tuzu alın. Tüm malzemeleri karıştırarak ortasını çukurlaştırın.

Çukura ılık suyu ekleyerek kenarlardaki unu yavaşça alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur ele yapışmayan yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurun.

Hazırladığınız hamuru un serptiğiniz tezgaha alın ve tekrar yoğurun. Daha sonra yoğurma kabına yerleştirip üzerini streçleyerek ve temiz bir bezle örterek 40 dakika mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamuru tekrar tezgaha alarak 1-2 dakika daha yoğurun.

Hamuru 2 eşit parçaya bölerken, galeta unu serptiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve 10-15 dakika daha mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurları şekillendirmek için tezgaha alın. Yoğurtla çırptığınız yumurta sarısını hamurun üzerine sürün.

Hamuru tepsi genişliğinde açarak pide şekline getirin. Kenarlarına parmak uçlarınızla bastırarak daire şeklini verin. Çizgi çizgi bastırarak şeklini koruyun.

Üzerlerine fırça yardımıyla yumurtalı karışımdan sürün ve bolca susam ile çörek otu serpin.

Diğer hamur için de aynı işlemleri tekrarlayın.

Pideleri önceden ısıtılmış 230°C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.