AMED TIMES - Çin'in antik sırlarından biri olarak bilinen "ölümsüzlük meyvesi", kanı temizleme ve vücudu arındırma özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu mucizevi meyve, doğal bir şifa kaynağı olarak sağlık alanında öne çıkıyor.

Çin’de ve Japonya’da "hayat şurubu" adıyla tanınan ve yaygın bir şekilde tüketilen hünnap, sayısız sağlık faydası ile biliniyor. Türkiye’de ise özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişen hünnap, sindirim sisteminden kas, kemik ve diş sağlığına kadar pek çok alanda olumlu etkiler gösteriyor.

Güney Asya kökenli bu meyve, büyük çiçekli çalılar ve ağaçlarda yetişir. Çin ve Japonya’da oldukça popüler olan hünnap, aynı zamanda ilaç yapımında da kullanılıyor. Düşük kalori değeriyle dikkat çeken bu meyve, bol miktarda lif, vitamin ve mineral içeriyor.

Sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih edilen hünnap, güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır. Kas kontrolü üzerinde önemli bir rol oynar ve makul miktarda potasyum içerir. Ayrıca, vücuda enerji sağlayan doğal bir şeker kaynağıdır.

Kalp sağlığını koruyucu etkisiyle bilinen hünnap, sinir sistemi sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde enerji verici bir meyve olarak bilinir ve diş, kemik ve kas sağlığını destekler.

Shutterstock2274037929 Smalljpg 06 T Mrl A5X E2E5 K K X8 Bc I S Q

Hünnap Sindirimi Düzenliyor

Hünnapta bulunan saponinler, glukagon sentezini azaltarak kan şekerini düzenler ve tokluk hissi vererek obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi düzenler ve kabızlık gibi sindirim problemlerine iyi gelir.

Araştırma: Türkiye'deki gençlerin yüzde 20’si ne eğitimde ne de işte Araştırma: Türkiye'deki gençlerin yüzde 20’si ne eğitimde ne de işte

Bu meyvenin fazla tüketimi vücutta istenmeyen reaksiyonlara yol açabileceğinden, hünnap meyvesi günde 1-3 adet arasında tüketilmelidir. Ayrıca, hünnap aç karnına yenildiğinde faydaları daha da artar.

Vücudun Vitamin İhtiyacını Karşılıyor

Günlük potasyum ihtiyacınızın %5'ini karşılayabilen hünnap, yüksek lif içeriği ve düşük kalorisiyle sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıkar. Antioksidan ve bağışıklık artırıcı özellikleriyle bilinen hünnap, aynı zamanda zengin bir C vitamini kaynağıdır.
Hünnap sirkesi ise kanı temizleyerek kalbe ve beyne daha fazla oksijen taşınmasını sağlar; bu da genel sağlık durumunu iyileştirir. Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda vücut direncini artırarak hastalıkların daha hızlı atlatılmasına yardımcı olur.

Kaynak: Sözcü