GENEL

Uzun Hasan Kimdir? Akkoyunlu Hükümdarı Nasıl Öldü? Nereli?

Abone Ol

Kara Yülük Osman Bey’in torunu olan Uzun Hasan neden uzun ismiyle anıldığıyla merak edilirken, aynı zamanda nasıl öldüğüyle de araştırılıyor. Uzun Hasan kimdir sorusuna yanıt arayan kişiler için hükümdarın kaç yaşında öldüğünü de sizlerle paylaşıyoruz. İşte Uzun Hasan’ın hayatı…

Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan Kimdir?

1453 yılında Diyarbakır’da Akkoyunluların başına geçen Uzun Hasan Fatih savaşıyla merak edilirken, aynı zamanda hayatıyla da araştırılıyor. Akkoyunlu hükümdarları arasında uygulamalarıyla ön plana çıkan Uzun Hasan kimdir? İşte yanıtı…

Uzun Hasan, 1423 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen ve 1453-1478 yılları arasında hüküm süren Akkoyunlular hükümdarıdır. Oğuzların Bayındır boyundan olan Uzun Hasan, Akkoyunlu Hanedanı’nın kurucusu konumundaki Kara Yülük Osman’ın da torunudur. Uzun Hasan’ın babası Celaleddin Ali Bey, annesi ise Sare Hatun’dur.

Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan, günümüz Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye’nin bir bölümü kapsayan topraklarda 1453-1478 yılları arasında 25 yıl boyunca hüküm sürmüştür. Akkoyunlu Devleti’nin başına geçtikten sonra Karakoyunlular ve Timur’un torununa karşı olan savaşları kazanarak devletinin sınırlarını güney bölgesine doğru ilerletmiştir.

İran’ın Tebriz şehrini 1466 yılında başkent yapan Uzun Hasan, 1458 yılında Trabzon Rum İmparatoru IV. Yuhannes’in kızı Theodora Megale Komnena (Despina Hatun) ile evlenmiştir. Katerina Despina’nın Akkoyunlulara gelin gelmesiyle birlikte Uzun Hasan, Osmanlıların aleyhine faaliyet göstermek üzere kullanılmıştır. İstanbul’un fethedilmesi sonrasında Trabzon Rum İmparatorluğu Uzun Hasan’ı sürekli olarak Osmanlı aleyhine kışkırtmıştır.

Uzun Hasan, yeğeni Murad’ı İstanbul’a göndererek Trabzon Rum İmparatorluğu’nun vergisinin affedilmesi yönündeki taleplerini iletti. Bununla birlikte Katerina Despina’ya çeyiz olarak verilen Kayseri bölgesiyle önceki hediyeleri istedi.

Fatih Sultan Mehmed, vergi konusunu bölgeyi ziyaret ederek bizzat halledeceğini söyledi. Fatih ise Uzun Hasan ve Trabzon Rum İmparatorluğu’yla Gürcülere karşı 1461 yılında harekete geçti.

Uzun Hasan’ın 1459 yılında alıkoyduğu Koyulhisar’ı geri alan Fatih Sultan Mehmed, Munzur Dağlarında Akkoyunluları yendi. Uzun Hasan’ı kim yendi sorusuna yanıt arayanlar için ilgili ismin ilk yenilgisini Fatih’e karşı burada aldığını belirtelim.

Bu gelişme sonrasında Uzun Hasan, annesini Fatih Sultan Mehmed’e göndererek antlaşma imzalamıştır. Fatih, 26 Ekim 1461 tarihinde Trabzon’u fethederek bölgedeki Rum faaliyetine son vermiştir.

Uzun Hasan, Akkoyunlularda hüküm sürerken pek çok başarı elde etmiştir. Memlüklerden Harput’u alan Uzun Hasan, Gürcistan’da seferler düzenlemiş ve Azerbaycan – Irak’a hakim olan Karakoyunlular hükümdarı Cihan Şahı yenerek 1467 yılında öldürtmüştür.

Karakoyunluların müttefiki olan Şeybanîlerden Ebu Said’in düzenlediği saldırıyı 1469 yılında bertaraf eden Uzun Hasan, aynı zamanda Ebu Said’i de öldürtmüştür. Karakoyunlu Devleti’ne son veren isim yine Uzun Hasan’dır.

Uzun Hasan’ın Halil, Yakub, Mehmed, Maksud, Yusuf, Mesih, Zeynel, Alemşah Halime adında 7 çocuğu olmuştur. Uzun Hasan 6 Ocak 1478 tarihinde henüz 55 yaşındayken Tebriz’de hayatını kaybetmiştir.

Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan kimdir sorusunu kısaca bu şekilde yanıtlayabiliriz. Şimdi hükümdar hakkındaki diğer soruları yanıtlayalım…

Uzun Hasan Nereli?

Akkoyunlulara 25 yıl boyunca hüküm süren Uzun Hasan kimdir sorusuyla birlikte aynı zamanda nereli olduğuna yönelik bilgiler de merak ediliyor. Fatih Sultan Mehmed ile olan savaşları, Osmanlıya karşı mücadelesi ve hükümdarlığı döneminde başarılarıyla bilinen Uzun Hasan nereli? İşte yanıtı…

Uzun Hasan, Akkoyunlu Hanedanı’nın kurucusu Kara Yülük Osman Bey’in torunu, Celaleddin Ali Bey’in oğlu olarak 1423 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir.

Aslen Diyarbakırlı olan hükümdar, 1453 yılında Akkoyunluların başına geçti. 25 yıl hüküm süren Uzun Hasan, bugünkü Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye’nin bir bölümünü de içeren coğrafyaya kadar topraklarını genişleterek önemli başarılara imza attı.

Uzun Hasan Nasıl Öldü?

Uzun Hasan kimdir sorusuna yanıt arayanlar, aynı zamanda Akkoyunlu hükümdarının nasıl ve ne zaman öldüğünü de merak ediyor. Osmanlılara karşı mücadelesiyle bilinen Uzun Hasan nasıl öldü? İşte yanıtı…

Uzun Hasan’ın nasıl öldüğüne dair kaynaklarda bilgi yer almaz. Konuyla ilgili sadece Uzun Hasan’ın Hicri 882 yılının Ramazan Bayramı gecesinde (6 Ocak 1478) vefat ettiği bilgisi mevcuttur. Bu bilgiden hareketle Uzun Hasan’ın 55 yaşında Tebriz’de öldüğünü söyleyebiliriz.

Uzun Hasan Fatih Savaşı Detayları

Uzun Hasan Türk mü sorusuna yanıt arayan ve hükümdarın hayatını araştıran kişilerin merak ettiği bir diğer detay ise Fatih Sultan Mehmed ile olan savaşlarıdır.

Trabzon Rum İmparatoru IV. Yuhannes’in kızı Despina Hatunla evlenen Uzun Hasan, bu evlilikle imparatorlukta etki sahibi olmayı amaçlasa da buna ulaşamamış, tam aksine imparatorluğun ilgili ismi Osmanlılara karşı kışkırtması söz konusu olmuştur.

Uzun Hasan Anadolu beyliklerinden olan Karamanlıları Osmanlılara karşı kışkırtan isimdir. Avrupa devletlerinden olan Venediklilerden Osmanlılara karşı kullanmak üzere yardımcı kuvvet ve malzeme isteyen Uzun Hasan, Papalık, Venedik, Karamanlılar ve Cenova ile ittifak yapmıştır.

Uzun Hasan Fatih savaşı olarak bilinen hadise ise tarih kitaplarında detaylıca yer alan Otlukbeli Savaşıdır. 11 Ağustos 1473 tarihinde Osmanlılarla yapmış olduğu Otlukbeli Savaşında yenilen Uzun Hasan, aynı zamanda bu savaş ile Akkoyunlu Devleti’nin de sonunu getirmiştir.

Otlukbeli Savaşında Akkoyunlu ordusunun bozguna uğramasıyla birlikte Uzun Hasan, savaş alanından kaçmıştır. Otlukbeli yenilgisinden sonraki dönemde Gürcistan valileri Uzun Hasan’a karşı daha da itaatsiz olmaya başlamış, bu gelişme sonrasında Uzun Hasan, 1477 yılında valileri itaati altına almak için Gürcistan’a sefer düzenlemiştir.

Gürcistan’ın Tiflis şehrine kadar savaşsız bir şekilde ilerleyen Uzun Hasan, bölgedeki prenslikleri de hakimiyeti altına almıştır. 6 Ocak 1478 tarihinde Tebriz’de vefat eden Uzun Hasan, kendi yaptırmış olduğu Nasriyye Medresesi’nin avlusuna gömülmüştür.

Uzun Hasan'ın Boyu Kaçtı? Neden Uzun Deniyor?

Uzun Hasan kimdir sorusuna yanıt arayan kişiler, ilgili isme neden uzun denildiğini, boyunun kaç olduğunu da merak ediyor. Tarih kitaplarında adından söz edilen Uzun Hasan’ın boyu kaç? İşte yanıtı…

Uzun Hasan olarak bilinen Akkoyunlu hükümdarının boyu hakkında net bir bilgi yoktur. Ancak mevcut kaynaklarda unvan olarak “uzun” kelimesinin karşılığı olacak kadar boyunun uzun olmadığı bilgisi mevcuttur. Bununla birlikte Uzun Hasan’a neden uzun denildiğine dair de herhangi bir bilgi yer almıyor.

Uzun Hasan'ı Kim Yendi?

Uzun Hasan’ın hayatını incelerken yer alan bilgilerden de görüldüğü üzere Osmanlılar ve Fatih Sultan Mehmed, ilgili ismin hayatında ayrı bir yerde durur. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan kimdir araştırmasına yönelik ilgili ismin kim tarafından yenilgiye uğratıldığını da inceleyelim. Uzun Hasan’ı kim yendi? İşte yanıtı…

Uzun Hasan, 1473 tarihinde Osmanlılar ile girdiği Otlukbeli Savaşında Fatih Sultan Mehmed tarafından yenilgiye uğratılmıştır. Bu gelişme sonrasında bozguna uğrayan Uzun Hasan’ın savaş alanından kaçtığından söz edilir. Aynı zamanda Akkoyunluların sonunu da hazırlayan bu gelişme sonrasında Uzun Hasan Gürcistan’a sefer düzenlemiş, Tebriz’de vefat etmiştir.

Uzun Hasan’ın oğlu Halil Mirza’nın Akkoyunlu hükümdarı olmasıyla birlikte taht kavgaları başlamış, bu gelişme sonrasında Akkoyunlu Devleti ikiye bölünmüştür.

Sıkça Sorulan Sorular

Uzun Hasan kimdir sorusuna yanıt arayan kişiler için hükümdar hakkında merak edilen diğer soruları da cevaplayalım:

1- Uzun Hasan Türk mü?

Akkoyunlu Devleti’nde 1453-1478 yılları arasında 25 yıl boyunca hüküm süren Uzun Hasan, Oğuz boylarından Bayındır boyuna mensuptur. Dolayısıyla ilgili ismin Türk olduğundan söz edebiliriz.

2- Uzun Hasan hangi mezheptendir?

Tarihi kaynaklarda Uzun Hasan’ın İslam dinine mensup olduğu geçer. Ancak akademisyenlerin açıklamalarına göre Uzun Hasan Sünnilik mezhebine aşırı bağlı bir hükümdardır. Bu doğrultuda ilgili kaynaklardan hareketle Uzun Hasan’ın sünni İslam inancına sahip olduğu söylenebilir.

3- Şah İsmail Uzun Hasan'ın neyi olur?

Şah İsmail’in annesi Alemşah Halime Begüm, Uzun Hasan’ın kızıdır. Dolayısıyla Şah İsmail’in Uzun Hasan’ın torunu olduğunu ifade edebiliriz.

Uzun Hasan kimdir sorusuna hükümdarın hayatıyla birlikte yanıt verdik. Konuyla ilgili merak ettiğiniz diğer soruları yorumlarla sorabilir, ek olarak düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.