Suriye’nin en eski kent merkezlerinden biri olan Umm-el Marra’da yapılan kazılarda, antik mezarlardan çıkarılan kil silindirlerin üzerindeki yazıların, insanlık tarihinin bilinen en eski alfabesi olduğu tespit edildi.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden arkeoloji profesörü Glenn Schwartz ve ekibi, Erken Tunç Çağı’na dayanan mezarlarda yapılan kazılarda, altın ve gümüş takılar, altı iskelet, pişirme kapları, çömlek ve mızrak uçlarının yanı sıra, üzerinde kazılı yazılar bulunan dört adet kil silindire ulaştı.

Diyarbakırlı yönetmen Orhan İnce’nin 'Hêvî' filmi, Duhok Film Festivali'nde! Diyarbakırlı yönetmen Orhan İnce’nin 'Hêvî' filmi, Duhok Film Festivali'nde!

Johns Hopkins Üniversitesi'

Radyokarbon tarihleme yöntemiyle yapılan incelemede, yazıların milattan önce 2 bin 400’lü yıllara ait olduğu belirlendi. Schwartz, bu yazıların bilinen diğer alfabelik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğunu vurguladı. Bu keşif, alfabenin MÖ 1900'lerden sonra Mısır’da ya da çevresinde ortaya çıktığına dair mevcut görüşleri değiştirebileceğini gösteriyor.

Keşfedilen yazıların, mezardan çıkarılan nesnelerin kökenine ve sahiplerine dair önemli ipuçları verebileceği belirtilse de, yazının tam olarak ne anlama geldiğini çözmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: DİKEN