Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), 1 Eylül 2023 - 20 Temmuz 2024 tarihleri arasındaki ifade ve basın özgürlüğü davalarını içeren “Dava İzleme Raporu”nu yayımladı. Raporda, toplam bin 856 kişinin yargılandığı, bunların 366’sının gazeteci olduğu belirtildi. 76 kişi toplam 233 yıl 4 ay 14 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Rapora göre, yargılananların yüzde 46’sını aktivistler, yüzde 20’sini öğrenciler ve yüzde 19’unu gazeteciler oluşturdu. Gazetecilere yöneltilen suçlamalar arasında “örgüt propagandası yapmak”, “örgüt üyesi olmak” ve “cumhurbaşkanına hakaret” öne çıktı. “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlamasıyla açılan davalarda 40 sanıktan 10’unun gazeteci olduğu kaydedildi.

Baskılar devam ediyor

Özgür basına yönelik baskıların ayrıntılarına yer verilen raporda, Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS muhabirlerinin gözaltı, tutuklama ve ev hapsi gibi uygulamalarla karşılaştığı aktarıldı. MA editörü Abdurrahman Gök ve muhabir Melike Aydın’ın da aralarında olduğu gazetecilerin yargılandığı davaların detayları paylaşıldı. Rapora göre, halen 21 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

Manipülasyon nedir ve nasıl tanınır? İşte bilmeniz gereken her şey! Manipülasyon nedir ve nasıl tanınır? İşte bilmeniz gereken her şey!

Gazetecilere yönelik cezalar

Rapor, gazetecilere yönelik cezaların mesleklerini icra ederken yazdıkları haberler ve yaptıkları sosyal medya paylaşımlarına dayandırıldığını belirtti. 108 davada mahkemeler karar verirken, 28 davada 76 kişi hapis cezasına çarptırıldı, 88 bin TL adli para cezası kesildi.

MLSA, ifade özgürlüğü üzerindeki bu baskıların demokrasiyi tehdit ettiğini vurgulayarak, delil niteliği taşımayan sosyal medya paylaşımlarının dahi suç unsuru olarak kabul edilmesinin ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirtti.

Kaynak: Sur Ajans