İsmail Beşikçi kitapları ve yazılarıyla Kürt halkı açısından önemli bir isim olarak görülüyor. Özellikle Kürt olmadığı halde Kürtler hakkında yapmış olduğu çalışmalarıyla tanınan Beşikçi Hocanın hayatı merak edilmektedir. İsmail Beşikçi kimdir? Ünlü sosyolog ve yazarın biyografisine dair bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. İşte ayrıntılar…

Bakan Uraloğlu: e-Devlet’i yurt dışına ihraç etmeyi planlıyoruz Bakan Uraloğlu: e-Devlet’i yurt dışına ihraç etmeyi planlıyoruz

İsmail Beşikçi Kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve tek partili döneme ilişkin eserlerine ek olarak Kürtler hakkındaki kitaplarıyla tanınan ve Beşikçi Hoca olarak bilinen İsmail Beşikçi’nin biyografisi araştırılıyor. Bilincin Yükselişi ve Savunmalar adlı eserleriyle bilinen İsmail Beşikçi kimdir? İşte yanıtı…

İsmail Beşikçi, 7 Ocak 1939 tarihinde Çorum’un İskilip ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu İskilip’te okuyan Beşikçi Hoca, daha sonra Çorum Lisesi’nden mezun olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne kaydoldu. 1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan İsmail Beşikçi, 1965-1971 yılları arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde asistanlık yaptı.

İsmail Beşikçi kimdir sorusu için sosyolog ve yazarın hayatında asistanken başlayan cezaevi süreci önemli bir yer tutar. Atatürk Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi’nde sosyoloji asistanlığı yaparken, aynı bölümde olan Doçent Orhan Türkoğlu tarafından ihbar edilerek, Marksist propaganda ve bölgecilik yaptığı gerekçesiyle 12 Mart 1971 sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve cezaevine girdi.

Yargılama sürecinde üniversiteyle ilişiği kesilen Beşikçi Hoca, 1974 genel affıyla cezaevinden çıktı ve bu süreçten sonra Kürt sorunu iddiasıyla işlediği düşüncelerini yayınladığı eserleri dolayısıyla yargılandı.

İddia edildiği üzere Kürt sorunu üzerine araştırmaları ve çalışmalarıyla bilinen İsmail Beşikçi, hayatı boyunca sekiz kez cezaevine girdi ve çıktı. Bu doğrultuda İsmail Beşikçi’nin hayatının 17 yılı cezaevinde geçti. 12 Eylül darbesi öncesinde 1979 yılında cezaevine giren Beşikçi, 1987 yılında cezaevinden çıksa da davalar devam etti. İsmail Beşikçi Hoca, bu davalardan ötürü 1999 yılına kadar tutuklu kalmıştır.

Akademi dünyasında Sarı Hoca lakabıyla da tanınan İsmail Beşikçi kitaplarından 32’si Türkiye’de yasaklanmıştır. Atatürk Üniversitesi’nde asistanlık yaptığı dönemde Alikan Aşireti Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme başlıklı doktora teziyle sosyoloji alanında önemli bir katkıda bulunmuştur.

İsmail Beşikçi, 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin fahri doktora unvanına layık görüldü. 2014 yılında Batı Ermeni Kongresi, bununla birlikte Erivan Devlet Üniversitesi’nce yapmış olduğu çalışmalardan ötürü Kevork Surenyants Nişanı aldı.

İsmail Beşikçi kimdir sorusunu bu şekilde yanıtlarken, ünlü sosyolog hakkında merak edilen diğer soruları da yanıtlayalım…

İsmail Beşikçi Nereli?

Ismail Besikci Kimdir

İsmail Beşikçi Hoca kimdir sorusunu araştıran birçok kişi, bilim insanının nereli olduğunu da merak ediyor. Daha önce Kürt değilsin, neden Kürtlerle uğraşıyorsun sözlerinin kendisine sıkça söylendiğini ifade eden İsmail Beşikçi nereli? İşte yanıtı…

İsmail Beşikçi, 1939 yılında Çorum’un İskilip ilçesinde dünyaya gelmiştir. Aslen İskilipli olduğu bilinen Beşikçi Hoca, Kürt halkına dair yaptığı çalışmalarla, kitaplarıyla ve yazılarıyla tanınıyor. Asistanlık yaptığı dönemde Marksist propaganda yaptığı gerekçesiyle tutuklanan ve hayatının 17 yılını cezaevinde geçirdi. Özellikle 1974 yılından sonra Kürt sorunu iddiası üzerine düşünceleriyle verdiği eserleri, kitapları ve yazılarıyla bilinmektedir.

İsmail Beşikçi kimdir nerelidir sorusunu bu şekilde yanıtlayabiliriz. Şimdi sosyolog, araştırmacı ve yazar kimliğiyle bilinen Beşikçi Hoca’nın hayatıyla ilgili bilgileri paylaşalım.

İsmail Beşikçi'nin Hayatı

Ismail Besikci Kimdir2

İsmail Beşikçi biyografisini merak eden birçok kişi, Sarı Hoca lakabıyla da tanınan sosyolog, araştırmacı ve yazar ismin hayatını da araştırıyor. İsmail Beşikçi kimdir sorusuna alternatif olarak ünlü bilim insanının hayatına dair bilgileri de paylaşalım…

İsmail Beşikçi’nin hayatının 17 yılı, cezaevinde geçmiştir. Erzurum Üniversitesi Atatürk Üniversitesi’nde sosyoloji alanında asistanlık yaparken Marksist propaganda yaptığı gerekçesiyle 12 Mart 1971 döneminde tutuklanmıştır.

1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Beşikçi Hoca, mezuniyeti sonrasında Çorum’da maiyet memurluğu yapmıştır.

3 aylık bu görevi sonrasında Bitlis ve Hakkari şehirlerinde askerlik görevini tamamlayan Beşikçi, 1964 yılında Tunceli’de maiyet memurluğuna devam ederken Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nce açılan sınavları kazanarak asistanlık görevine başladı.

Hayatı boyunca Kürt sorunu iddiasıyla birlikte bu çerçevede şekillenen düşüncelerini yazıları, eserleri ve kitaplarıyla aktaran İsmail Beşikçi’nin 36 kitabının 32’si Türkiye’de yasaklanmıştır.

İsmail Beşikçi Nerede Yaşıyor?

İsmail Beşikçi kimdir sorusuna yanıt arayan birçok kişi, ünlü sosyoloğun günümüzde nerede yaşadığını da merak ediyor. Beşikçi Hoca nereli sorusuna yanıt ararken bilim insanının günümüzde nerede ikamet ettiğine yönelik bilgileri de sizlerle paylaşıyoruz. İsmail Beşikçi nerede yaşıyor? İşte yanıtı…

İsmail Beşikçi, kaynaklarda yer alan bilgilere göre Ankara’da yaşamaktadır.

Ankara’da ikamet ettiği bilinen İsmail Beşikçi, özellikle 1967 yılı sonrası dönemdeki çalışmalarıyla biliniyor. Alikan Aşireti Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme başlıklı doktora tezi bulunan İsmail Beşikçi’nin biyografisine yönelik bilgileri bu şekilde özetleyebiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

İsmail Beşikçi Hoca kimdir sorusunu soran kişilerin merak ettiği diğer soruları da cevaplıyoruz:

1- İsmail Beşikçi kaç yaşında?

İsmail Beşikçi’nin doğum tarihi 7 Ocak 1939’tur. Bu bilgiden hareketle İsmail Beşikçi’nin 2024 yılı itibariyle 85 yaşında olduğu söylenebilir.

2- İsmail Beşikçi eşi kimdir?

İsmail Beşikçi’nin eşi öğretmen Leman Beşikçi’dir. 13 Nisan 2021 tarihinde vefat ettiği bilinen Leman Beşikçi, öldüğü tarihte 92 yaşındaydı. Bu bilgiden hareketle Leman Beşikçi’nin 1929 doğumlu olduğu söylenebilir.