GENEL

Hünkar Beğendi'nin yapılışı ve gizemli hikayesi

Abone Ol

AMED TIMES - Hünkar beğendi yemeği, buruk bir aşk hikayesinden geliyor. Uzun yıllardan süregelen rivayetlere göre; 1800’lü yıllarda Sultan Abdülaziz Napolyon’u ziyarete gider. Ve o sırada kraliçeye aşık olur. Ama bu aşk imkansız denecek kadar zordur. Daha sonrasında Sultan da, Napolyon’u kendi sarayına davet eder. Ancak davete gidemeyen Napolyon, kendi yerine kraliçeyi gönderir. Bu sırada Hünkar, heyecanından dolayı yapılan hiçbir yemeği beğenmez. Kraliçe ziyarete giderken yanında Fransız bir aşçı götürür. Aşçının Osmanlı mutfağında yaptığı beşamel sosu, Türk aşçının dikkatini çekti. Ve hazırladığı patlıcan közünün üzerine döktü. Sultan yediği yemeği çok beğendi. Yemeğin adı o günden itibaren hünkar beğendi yemeği oldu. Aşkları ise kavuşamadan yarım kaldı.

Sultan, yediği bu yemeği büyük bir zevkle yemiş ve adını "Hünkar Beğendi" koymuştur. Ancak bu isim, aşkları kavuşamadan yarım kalan Sultan Abdülaziz ve Napolyon'un arasındaki buruk aşkı hatırlatır.

Bu şekilde, Hünkar Beğendi yemeği, unutulmaz bir aşk hikayesinin izlerini taşırken, lezzetiyle de sofralarımızı süslemeye devam etmektedir. İşte basit Hünkar Beğendi tarifi:

Malzemeler:

  • 400g kuşbaşı et
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 3 adet biber
  • 2 adet domates
  • Yaklaşık 1 yemek kaşığı salça
  • 2,5 su bardağı su
  • Tuz, karabiber

Beğendi için;

  • 4 adet patlıcan
  • 1 çay bardağı süt (az gelirse ilave edebilirsiniz)
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığından biraz fazla un
  • Tuz

Yapılışı:

  1. Başlangıçta patlıcanlar fırında ya da ocakta közlenir.
  2. Közlenen patlıcanlar kabuğu soyulup doğranır.
  3. Beğendisi için tavada yağ ve un karıştırılarak kavrulur.
  4. Patlıcanlar tavaya eklenir ve iyice ezilerek karıştırılır.
  5. Ocağın altı iyice kısılarak süt yavaş yavaş karıştırarak patlıcana ilave edilir. İyice karıştırılır.
  6. Son olarak tuz ve ardından kaşar peynirini rendesi eklenir, karıştırılır ve ocak kapatılır.
  7. Kaşar da tamamen karıştırılarak beğendi hazırlanır.
  8. Ayrı bir tava yağ ile ocağa konur. Tava ısındığında etler ilave edilir. Etler suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur.
  9. İnce doğranmış soğan ve biberler eklenir, kavurmaya devam edilir.
  10. Onlar da kavrulunca salça eklenip karıştırılır.
  11. Salçadan sonra çekirdekleri alınıp doğranmış domates eklenir.
  12. 2 su bardağı sıcak su da göz kararı eklenerek kapağı kapatılıp etler pişene kadar pişirilir.
  13. Piştikten sonra tuzu karabiberi eklenir, karıştırılır. Ocağın altı kapatılır.
  14. Servis tabağınıza önce beğendiyi üstüne de etinizi koyarak servis edebilirsiniz

Hünkar beğendi kaç kalori?

Hünkar beğendinin 100 gramında 174 kalori bulunmaktadır. Hünkar beğendinin 1 porsiyonu (270 gr) 469 kaloridir. Hünkar beğendinin 100 gramı 5.32 gram karbonhidrat, 10.04 gram protein, 12.1 gram yağ, 1.08 gram lif içermektedir.