Sağlık Bakanlığı, bu yıl "Dünya Artrit Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, artrit konusunda farkındalık artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini duyurdu. Bu yılki temalar "Hareketin Gücü Artriti Yener" ve "Harekete Geçmek Sizin Elinizde" olarak belirlendi.

Artrit, eklemlerde iltihaplanma ile karakterize olup, ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. En yaygın türü olan osteoartrit, dünya genelinde yaklaşık 600 milyon insanı etkiliyor ve bu sayının 2050 yılında 1 milyara ulaşması bekleniyor.

Osteoartrit ve risk faktörleri

Osteoartrit, kadınlarda daha sık görülmekte ve yaş ilerledikçe artış göstermektedir. Genetik yatkınlık, eklem travmaları, tedavi edilmeyen eklem hastalıkları, obezite ve diyabet, bu hastalığın oluşumunda önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Osteoartrit, en çok dirsek, kalça, omurga ve eldeki küçük eklemleri etkiliyor.

Yapılan araştırmalar, kahvenin bağırsaklara etkisini ortaya koydu Yapılan araştırmalar, kahvenin bağırsaklara etkisini ortaya koydu

Fiziksel aktivite kısıtlılığı, kalp damar hastalıkları, obezite ve diyabet gibi diğer sağlık sorunlarının gelişimine zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi büyük önem taşıyor.

Önleyici tedbirler

Artritin önlenmesi ve mevcut hastalığın ilerlemesinin durdurulması için sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması öneriliyor. Eklem yüklenmesinin önlenmesi için büyük eklemler, çeşitli hareketlerde "kaldıraç" olarak kullanılmalı. Örneğin, ağır eşyaların taşınmasında doğru tekniklerin uygulanması, uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçınılması gibi pratik öneriler de bulunuyor.

Hastalığın yönetimi ve tedavisi için kişilerin aile hekimlerinden ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinden danışmanlık alması önem taşıyor. Hekim tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı da kritik bir unsur olarak öne çıkıyor.