AMED TIMES - Bayramın bir parçası olan lokum geleneğimize önemle sürdürmekteyiz peki bayrama günler kala kendi lokumunuzu kendiniz yapmaya ne dersiniz? İşte iki farklı tarifle ev yapımı lokum tarifi sizlerle..
Lokum, 1777 yılında Anadolu'nun doğusundan İstanbul'a gelen Bekir Efendi tarafından icat edilmiştir. İngiliz bir seyyahın akrabalarına lokum mucidi Hacı Bekir Efendi'nin bazı ürünlerini getirmesiyle "Turkish Delight" (Türk Lokumu) ismi 18. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Arapça adını telaffuz edemediği için "Türk Lokumu"nu icat etti.
Malzemeler:
- Yarım su bardağı nişasta (200 ml lik bardakla)
- 1 su bardağı su
- Çeyrek su bardağı limon suyu
- 1 çay kaşığı krem tartar
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağından bir parmak eksik su
- 1 dilim limon
- Yarım su bardağı kadar iri kırılmış fındık
- Bulamak için; 1 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 yemek kaşığı nişasta
Şerbetin Hazırlanışı:
Şeker ve suyu bir tencereye alın. Kaynatın ve içine limon dilimini ekleyin.
Kaynadıktan sonra 15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Şerbeti bir kenarda bekletin.
Lokumun Hazırlanışı:
- Nişasta, su, limon suyu ve krem tartarı pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.
- Ocağa alın ve karışım kaynayıp kıvam alana kadar pişirin.
- Ardından azar azar hazırladığınız şerbeti ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Tüm şerbeti ekleyip karışımı kaynar hale getirin ve yaklaşık 45 dakika sürekli karıştırarak pişirin.
- Pişme süresinin sonunda iri kırılmış fındıkları ekleyin ve karıştırın. Birkaç dakika daha pişirin.
- Küçük bir kabın tabanını ve kenarlarını yağlı kağıtla kaplayın.
- Hazırladığınız karışımı kabın içine dökün ve üzerini düzeltin.
- Lokumu 1 gece boyunca buzdolabında bekletin.
Bulamak için:
Bir karıştırma kabında nişasta ve pudra şekerini karıştırın.
Lokumu bu karışıma bulayın ve istediğiniz büyüklükte dilimleyin.
Lokum kaç kalori?
Lokumun 100 gramında 359 kalori bulunmaktadır. 1 küp lokum (10 gr) 36 kaloridir.