AMED TIMES - Ev yapımı lezzetlerin her zaman özel bir yeri vardır. Bu kez, evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir tarifle karşınızdayız. Kahramanmaraş'ın eşsiz lezzetlerinden biri olan Eli Böğründe tarifi sizlerle...
Malzemeler:
- 600 gr kuşbaşı et
- 7 adet domates
- 16 adet yeşilbiber
- 11 adet küçük soğan
- Bir baş sarımsak
- Tuz
- Pulbiber
- Kekik
- Zeytinyağı veya sıvı yağ
- Eti terbiye etmek için:
- Az tuz
- Pulbiber
- Karabiber
- Kekik
- Zeytinyağı
Yapılışı:
- Kuşbaşı eti, az tuz, karabiber, pulbiber, kekik ve zeytinyağı ile karıştırarak 1-2 saat dinlendirin. Bu işlem etin daha yumuşak olmasını sağlar.
- Domatesleri 5-6 parça, yeşil biberleri 2-3 parça olacak şekilde doğrayın. Küçük soğanları bütün olarak veya büyükse ikiye kesip ekleyin. Sarımsakları da bütün olarak veya büyükse ikiye kesip ekleyin.
- Fırın tepsisine malzemeleri yan yana dizin. Üzerlerine biraz tuz, pulbiber ve zeytinyağı ekleyin. Suyunu sebzelerin sulanması için ekleyebilirsiniz.
- Tepsinin üzerini önce yağlı kağıt, sonra alüminyum folyo ile kapatarak 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin.
- Sonrasında üzerini açıp kızarana kadar 10-15 dakika daha pişirin. Pişme süresi etin cinsine ve fırının performansına göre değişebilir. Etin yanmaması için ara ara karıştırabilirsiniz.
Sıcak sıcak servis edin ve lezzetin tadını çıkarın!
Bu fırında etli sebze yemeği, hem sağlıklı hem de doyurucu bir seçenek. Üstelik evde kolayca hazırlanabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Afiyet olsun!
Eli böğründe nereye ait bir yemektir?
Kahramanmaraş'a ait olan bu yemek çarşı fırınlarında, kiretmitte pişirilir.
Eli böğründe yemeği kaç kalori?
Eli böğründe yemeğinin bir porsiyonluk miktarında yaklaşık olarak 250 kalori vardır. Doyurucu ve sağlam bir yemek olduğu için düşük kalorili diyebiliriz.
Eli böğründe yemeğinin püf noktaları
Eli böğründe yemeği tarifinin püf noktası, eti yağ ve baharatlarla marine edip buzdolabında dinlendirmek. Gün içinde bu yemeği hazırlayıp servis etmeyi planlıyorsanız 1 saat buzdolabında bekletebilirsiniz ancak bekleme süresi arttıkça etin lezzeti de artacaktır.