Toronto Üniversitesi'nden kuantum fizikçilerinden oluşan bir ekip, bir malzemeye girmeden önce fotonların davranışlarını gözlemleyerek "negatif zaman"ın varlığını kanıtladıklarını açıkladı.

Ekip, atom uyarımı olgusunu daha iyi anlamak amacıyla fotonların davranışlarını yedi yıl boyunca inceledi.

Negatif zaman gecikmesi olarak adlandırılıyor

Araştırmacılar, fotonları ultra soğuk atom bulutlarının içinden geçirerek atom uyarımını gözlemlemek için yenilikçi bir deney gerçekleştirdi. Fotonların bazıları, atomların uyarılmış durumda olduğu bir süreçte malzemeye girmeden önce çıkmış gibi göründü. Bu durum, negatif zaman gecikmesi olarak adlandırılıyor.

Ekip, negatif zamanın atomların uyarılmış durumda geçirdiği süreyi ölçmek için inşa edilen bir "kuantum" saatle ilişkili olduğunu belirtti. Bu saat, belirli koşullar altında geriye doğru hareket edebilir.

Deneyin sonuçlarını şaşırtıcı 

Bu bulgular, zaman anlayışımızda yeni bir bakış açısı sunarken, pratikte büyük değişimlere yol açmayacak gibi görünse de, kuantum fiziği alanındaki araştırmaları zenginleştiriyor. Toronto Üniversitesi'nden Aephraim Steinberg, deneyin sonuçlarının şaşırtıcı olduğunu vurguladı.

Pazartesi sendromu nedir ve neden ortaya çıkar? Pazartesi sendromu nedir ve neden ortaya çıkar?

Bu araştırma, "Bir fotonun atom bulutunda negatif miktarda zaman geçirebileceğine dair deneysel kanıt" başlıklı çalışma ile detaylandırıldı ve henüz hakem değerlendirmesinden geçiyor.

Kaynak: Independent