TEKNOLOJİ

Kronik yaraları hızla iyileştiren yara bandı tasarlandı

Bilim insanları elektriksel alan yaratarak kronik yaraları iyileştiren bir yara bandı geliştirdi. Klasik bandajlardan daha çabuk etki gösteren yara bandı aynı zamanda ucuza mal edilebiliyor.

Abone Ol

AMED TIMES - Kronik yaralar, özellikle diyabet hastalarında sıkça karşılaşılan ve tedavi edilmesi zor olan açık yaralardır. Bu tür yaralar, tedaviye rağmen iyileşmeyebilir ve ciddi durumlarda uzvun kesilmesine veya ölüme neden olabilir. Mevcut tedavi yöntemleri genellikle yüksek maliyetleri nedeniyle erişilebilirliği sınırlamaktadır.

Araştırmacılar, bu sorunu çözmek amacıyla düşük maliyetli bir yara bandı tasarladılar. Yara bandı, elektriksel alan oluşturarak yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlıyor. Bandaj, bir batarya ve elektrotlar içeriyor ve su ile aktive ediliyor. Tek kullanımlık yara bandının bir tarafında batarya, diğer tarafında ise elektrotlar bulunuyor. Bandaj, yaraya temas ettirildikten sonra bir damla su ile batarya çalışmaya başlıyor ve elektriksel alan oluşturarak yaranın tedavisini destekliyor.

Araştırma bulguları bilim dergisinde yayımlandı

Yeni teknolojiyi diyabetli farelerde test eden araştırma ekibi, bulgularını Science Advances dergisinde yayımladı. Çalışmada, elektrikli yara bandının yaranın etrafında kan damarlarının oluşumunu teşvik ettiği ve iltihaplanmayı azalttığı gözlemlendi. Ayrıca, bu yeni yara bandı ile tedavi edilen yaraların klasik bandajlarla karşılaştırıldığında yüzde 30 daha hızlı iyileştiği kaydedildi.

"Esnek ve çeşitli yüzeylerle uyum sağlayan bir tasarımı var"

Yara bandının tasarımı, esnek yapısıyla farklı şekillerdeki yaraları kaplayabilme özelliğine sahip. Araştırmacılardan Rajaram Kaveti, "Elektriksel alanın yaranın merkezine doğru yönlendirilmesi için elektrotların yaranın çevresine ve merkezine temas etmesi gerekiyor. Bu nedenle, esnek ve çeşitli yüzeylerle uyum sağlayan elektrotlar tasarladık" dedi.

Fiyatı da ekonomik

Yara bandının uygun fiyatlı olmasının yanı sıra, hastaların evde tek başına kullanabilecekleri şekilde tasarlandığı belirtiliyor. Çalışmanın ortak yazarı Dr. Amay Bandokhar, "Amacımız, kronik yaraları olan hastalarda iyileşmeyi hızlandıran daha ucuz bir teknoloji geliştirmekti" şeklinde konuştu.

Araştırma ekibi, icatlarına bazı ince ayarlar yaptıktan sonra bir noktada insan deneylerine geçmeyi planlıyor.