Google ve Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, yalnızca iki saatlik bir sohbetle bir kişinin kişiliğinin neredeyse birebir kopyasını oluşturabilen bir yapay zeka modeli geliştirdi. ArXiv’de yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, 1.052 katılımcıyla yapılan ikişer saatlik görüşmeler, yapay zeka modelinin insanların davranışlarını ve kişilik özelliklerini nasıl taklit ettiğini ortaya koydu.

2024 internet hızı: Türkiye dünyada kaçıncı sırada? 2024 internet hızı: Türkiye dünyada kaçıncı sırada?

Bu görüşmelerin ardından, yapay zeka modelleri, her katılımcının 'yapay zeka kopyalarını' oluşturarak, katılımcılara ve yapay zekalara aynı kişilik testlerini, sosyal anketleri ve mantık oyunlarını uyguladı. Sonuçlar, yapay zeka kopyalarının, gerçek katılımcıların verdiği yanıtlarla yüzde 85 oranında eşleştiğini gösterdi.

Araştırmanın başyazarı, Stanford Üniversitesi'nden Joon Sung Park, MIT Technology Review'a verdiği röportajda, bu gelişmenin toplumsal ve psikolojik alanlarda önemli etkileri olabileceğini vurguladı. Park, "Eğer etrafta dolaşan ve sizin vereceğiniz kararları gerçekten veren bir sürü küçük 'siz' olacaksa, bence gelecek budur" dedi.

Bu teknoloji, insan davranışını taklit eden yapay zekaların kamu sağlığı politikaları, tüketici ürünleri üzerindeki etkiler ve karar verme süreçleri gibi çeşitli araştırma alanlarında kullanılabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Euronews Türkçe