SAĞLIK

Kış aylarında karbon monoksit zehirlenmesi uyarısı

Kış aylarında artan karbon monoksit zehirlenmeleri, hastanelerde vaka sayılarının yükselmesine neden olurken uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Türkiye'de kış aylarının başlamasıyla birlikte artan karbon monoksit zehirlenmeleri hastanelerde vaka sayılarının yükselmesine neden oldu. Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, soba ve baca temizliğinin hayati önemine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Karbon monoksit: Sessiz ve öldürücü zehirlenme

Kış aylarında sıkça karşılaşılan karbon monoksit zehirlenmeleri, soba, kalorifer ya da doğal gazla ısıtılan evlerde baca sistemlerinin düzgün çalışmaması sonucu ortaya çıkıyor. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, “Bu zehirlenmeler oksijenle yarışan karbon monoksit gazının dokulara oksijen ulaşmasını engellemesiyle meydana geliyor. En çok etkilenen organlar ise beyin, kalp ve böbrekler” dedi.

Belirtiler ve risk altındaki gruplar

Zehirlenme belirtileri arasında baş ağrısı, vücut kırgınlığı, nezleye benzer hafif semptomlar ile ağır durumlarda nörolojik ve kalıcı hasarlar bulunuyor. Çakır, “Özellikle banyoda veya uykuda ölüm riski daha sık görülüyor” ifadelerini kullanarak risk altındaki grupları şöyle sıraladı:

Kapalı otoparklarda çalışanlar

Nargile kafelerde uzun süre vakit geçirenler

Sobalı kahvehanelerde çalışanlar

Uzmanlardan hayati tavsiyeler

Prof. Dr. Çakır ve uzmanlar, karbon monoksit zehirlenmesini önlemek için şu önerilerde bulundu:

Sobaların bacaları en az 2 yılda bir temizlenmeli.

Isınma için kullanılan alanlar düzenli olarak havalandırılmalı.

Bacaların gaz çıkışını engelleyen tıkanıklıklara karşı dikkatli olunmalı.

Karbon monoksit zehirlenmesinden korunmanın temel yolları bilinçli kullanım ve düzenli bakım. Bu kış, güvenlik önlemlerine dikkat ederek sevdiklerinizi koruyun.