AMED TIMES - Kayseri'nin eşsiz lezzetlerinden biri olan Kayseri Yağlaması, coğrafi sınırlarda "şebit" olarak da bilinir. Şebit, lavaş ekmek üzerine kıymalı harç konularak hazırlanan ve genellikle sarımsaklı ya da sade yoğurtla servis edilen geleneksel bir yemektir. Bu muhteşem lezzeti evinizde denemek için işte adım adım Kayseri Yağlaması tarifi…
Şebit nereye ait?
Kayserililerin “şebit” dedikleri, tarif içinde yer alan, tek tek açılan, bir çeşit lavaş ekmeğini andıran. Üstüne de hafif sulu kıymalı harç gelince bu güzellik adını Kayseri yağlaması olarak duyurur, dilim dilim yenir.
Hamur için:
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
- 300 gram kıyma
- 1 büyük soğan
- 2-3 yeşil biber
- 3 domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
Üzeri için:
- Yoğurt
- Tereyağı
- Kırmızı pul biber
Yapılışı:
- Bir kabın içine unu alın ve ortasına bir havuz açın. Ilık süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırın.
- Ilık suyu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun. Temiz bir kabın içine hafifçe un serpin ve hazırladığınız hamuru içine aktarın.
- Üzerini streç film ile kapatarak oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar mayalandırmaya bırakın. Bezeler haline getirin ve üzerini bir bezle kapatarak 10 dakika mayalanmaya bırakın.
İçi için:
- Soğanları küp küp doğrayın.Bir tavanın içine kıymaları alın hafifçe soteleyin.
- Ardından içine soğanları ilave edin ve kavurun. Soğanlar kavurulunca içine rendelenmiş domatesleri ilave edin.
- Salçasını da ilave edin ve pişmeye bırakın. Ardından azar azar su ilave edin, tuz ve karabiberini ekleyin.
- Bu şekilde 5-6 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Birleştirme aşaması:
- Oklava yardımıyla hafif unlayarak bezeleri tek tek açın.
- Yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın ve iyice ısıtın. Isınan tavaya açtığınız hamurları tek tek aktarın ve arkalı önlü pişirin. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın.
- Tüm yufkaları pişirdikten sonra bir pişmiş yufka ardından hazırladığınız kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkın.
- Tüm iç harç ve yufkalar bittiğinde üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyin ve dilimleyerek servis edin.
Dilerseniz Kayseri yağlamasının üzerine yoğurtlu sarımsaklı sos da gezdirebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.
Kayseri yağlaması(Şebit) kaç kalori?
Kalori (kcal) 468,66
Karbonhidrat (g) 70,07
Protein (g)14,54