AMED TIMES - Sıradanlıktan sıkılıp farklı yemekler denemek isteyenler için nadir duyulan ‘çullama köfte’ tarifini sizin için hazırladık. Hem çok doyurucu hem de lezzetli oluşuyla, bir kere yapanların bir daha yapmak isteyeceği bir yemek sizlerle...
Çullama köfte hangi yöreye aittir?
Afyonkarahisar’ın eşsiz lezzeti olan Çullama Köfte, ana malzemesi olan dana kıyma ve ince bulgurun özenle yoğrulmasıyla hazırlanan iç harcın, haşlandıktan sonra yumurtalı bir karışıma bulanarak kızartılmasıyla oluşan geleneksel bir lezzettir.
Köfte harcı için:
- 500 gram dana kıyma
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1/4 demet maydanoz
- 3 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı yenibahar
Kaplaması için:
- 3 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı un
- 1/2 çay kaşığı karbonat
- 1/2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
- 1,5 su bardağı sıvı yağ
Domates sos için:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 su bardağı domates rendesi
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kuru nane
Köfteyi pişirmek için:
1. Maydanozları ince kıyın, rendelenmiş soğanı kullanın. Derin bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, bulgur, maydanoz ve baharatları iyice yoğurun. Bulgurlar hafifçe şişip harç birbiriyle özleşene kadar yoğurmayı sürdürün.
2. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizi hafifçe ıslatıp köfteleri sıkıca yuvarlayın ve hafifçe bastırın. Köfteleri şekillendirdikten sonra en az 15 dakika buzdolabında dinlendirin.
3. Köfteler dinlenirken, yayvan bir tencerede 2 litre su kaynatın ve içine az miktarda tuz atın.
4. Köfteleri buzdolabından çıkarın ve kaynar suda yaklaşık 3 dakika pişirin, köfteler sertleşene kadar bekleyin. Sonra sudan süzün ve ılınmaya bırakın.
5. Köfteler dinlenirken, kaplaması için yumurta ve yoğurdu çırpın, unu azar azar ekleyin. Son olarak tuzu ve karbonatı ekleyip pürüzsüz ve koyu bir akışkan harç hazırlayın.
6. Geniş yüzeyli bir tavada sıvı yağı orta sıcaklıkta ısıtın.
7. Köfteleri yumurtalı harca batırın, fazlasını çatal yardımıyla süzün ve önlü arkalı kızartın. Kızaran köfteleri havlu kağıt üzerine alın.
8. Sos için ufak bir tavada tereyağını eritin, domates püresini ve baharatları ekleyin ve 1-2 taşım kaynatın.
Çullama köfte kaç kalori?
Beslenme uzmanlarının daha çok haşlanarak tüketilmesini tavsiye ettiği bu yiyecek ara sıcak olarak tüketilebileceği gibi ana yemek olarak da tüketilebilir. 1 içli köfte kaç kalori diye merak edenler için ise değerler bu şekildedir: 1 adet içli köfte: 115 kalori. 1 porsiyon içli köfte: 345 kalori.