Cambridge Üniversitesi ve Erken Kanser Enstitüsündeki araştırmacılar tarafından tasarlanan bu test, erken teşhis ve tedavi imkanı ile tüm hastaların umut ışığı olmayı vadediyor.

Araştırma: Kadınlar ve gençler için kanser riski artıyor Araştırma: Kadınlar ve gençler için kanser riski artıyor

Akciğer kanseri, yılda 1,8 milyondan fazla ölümle küresel olarak en ölümcül kanserlerden biri olmaya devam ediyor. Ne yazık ki, birçok akciğer kanseri teşhisi, hastalığın çoktan yayıldığı ileri aşamalarda ortaya çıkıyor ve bu da etkili bir şekilde tedavi edilmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle erken teşhis testinin geliştirilmesi, hayatta kalma oranlarının iyileştirilmesi ve hastalara daha iyi bir iyileşme şansı sağlanması açısından çok büyük önem taşıyor.

Test 'zombi' hücreleri hedef alıyor

Yeni idrar testi, “yaşlanan” veya “zombi” hücreler olarak bilinen belirli bir hücre türünü hedef alıyor. Bu hücreler canlı ancak bölünemez veya büyüyemezler ve tamamen işlevsiz olmasalar da vücut için önemli riskler oluşturuyor. Zombi hücreler dokularda birikiyor ve çevrelerindeki ortamı değiştirebilecek sinyaller yayarak kanserin gelişmesi için ideal koşullar yaratıyor. Bu hücreler doğrudan kanserli olmasalar da, varlıkları kanserin ufukta olduğuna dair erken bir uyarı işareti olabilir..

Erken müdahale ile hayatta kalma oranları artabilir

Akciğer kanseri, ileri evrelerde teşhis edilmesi durumunda düşük hayatta kalma oranlarıyla dikkat çekiyor. Ancak bu yeni yöntem sayesinde daha kolay tedavi edilebilir aşamalı tespitlerle hayatta kalma oranı ölçülebilir. Uzmanlar, testin maliyet etkinliği ve basitliği sayesinde geniş bir hasta kitlesine ulaşabildiğini belirtiyor.

İnsan denemelerine hazırlık

Farelerde başarılı sonuçlar veren test, önümüzdeki aylarda insan denemelerine başlayacak. Eğer bu gidişat olumlu sonuçlar elde edilirse, testin kanser taramalarında bir araç haline gelmesi planlanıyor.

Bu gelişim yöntemi, akciğer kanseri teşhisinde çığır açabilir ve her yerde insan için hayat kurtarıcı bir çözüm sunabilir.

Kaynak: Gazete Oksijen