Dara Antik Kenti hikayesi ve tarihiyle günümüzde ilgi odağı olurken, aynı zamanda saat kaça kadar açık olduğuna yönelik bilgiler de araştırılıyor. Dara Antik Kenti nerede sorusu için mevcut bilgileri sizlerle paylaşacağız. İşte ayrıntılar…

Dara Antik Kenti Nerede?

Dara Antik Kenti, turizm açısından Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden birisi kabul ediliyor. Aynı zamanda 5. yüzyıla kadar uzanan tarihiyle geçmişin izlerini günümüze taşıyan pek çok yapıya da ev sahipliği yapan bölgenin konumu ise ziyaret etmek isteyenlerin odağındaki konular arasında yer alıyor. Dara Antik Kenti nerede? İşte yanıtı:

  • Dara Antik Kenti, Mardin’in yaklaşık 30 kilometre güneydoğusunda yer alan Oğuz Köyü sınırları içerisindedir.
  • Mezopotamya Ovası’nın bitişiyle Tur Abidin Dağları’nın yükseldiği noktada yer alan antik kent, kireçtaşı ana kayanın üzerine konuşlanmış durumdadır.
  • Günümüzde Mardin’in Artuklu ilçesinde yer alan bölgeye yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Dara Antik Kenti nerede sorusuna yanıt arayanlar için mevcut bilgileri paylaştıktan sonra, şimdi kısaca merak edilen diğer soruları yanıtlayalım.

Anadolu Opera ve Bale Festivali başlıyor: İlk durak Şırnak Anadolu Opera ve Bale Festivali başlıyor: İlk durak Şırnak

Dara Antik Kenti Saat Kaça Kadar Açık?

Dara Antik Kendi Nerede3

Mardin Dara Antik Kenti nerede sorusuna yanıt arayan kişiler, aynı zamanda bölgeyi hangi saatlerde ziyaret edebileceklerine ilişkin bilgileri de merak ediyor. Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden birisi kabul edilen Dara Antik Kenti saat kaça kadar açık? İşte yanıtı:

  • Dara Antik Kenti 1 Nisan – 1 Ekim (Yaz Dönemi) tarihleri arasında 08:30 – 18:00 saatlerinde ziyarete açıktır.
  • Dara Antik Kenti saat kaça kadar açık sorusu için 1 Ekim – 1 Nisan (Kış Dönemi) tarihleri arasında 08:00 – 17:00 saatlerinde ziyaret edilebildiğini belirtelim.

Dara Antik Kenti Kaç Yıllık?

Mezopotamya’nın en önemli yerleşim alanlarından birisi olarak kabul edilen Dara Antik Kenti’nin kuruluş tarihi de merak ediliyor. Dara Antik Kenti nerede sorusuna ek olarak, kentin tarihi hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşalım.

Dara Antik Kenti’nin 491-518 tarihleri arasında hüküm sürmüş İmparator Anastasius’un girişimleriyle birlikte 505 yılında kurulduğu tahmin ediliyor. Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınır bölgesini Sasanilere karşı korumak amacıyla kurulan şehir, 4 kilometrelik alana yayılan sur yapılarıyla dikkat çekiyor.

Diyarbakır Antik Kenti kaç yıllık sorusu için bu bilgilerden hareketle 1.519 yıllık olduğu söylenebilir.

Dara Antik Kenti Hikayesi ve Tarihi

Dara Antik Kendi Nerede2

Dara Antik Kenti nerede sorusuna diğer bilgilerle birlikte detaylı bir şekilde yanıt verdik. Şimdi antik kentin tarihi ve hikayesine dair mevcut bilgileri sizlere aktaralım. Mardin’in Artuklu ilçesinde Mezopotamya Ovası’nın bitimiyle Tur Abidin Dağları’nın başlangıcının kesiştiği noktada yer alan Dara Antik Kenti hikayesi ve tarihiyle merak uyandırıyor.

Mezopotamya’nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara Antik Kenti’nin İmparator Anastasius’un girişimleriyle 505 yılında kurulduğu tahmin ediliyor. Doğu Roma İmparatorluğu’nun Sasanilere karşı doğu sınırını koruma amacıyla kurulan şehir, dört kilometrelik alana yayılan kalelerle korunmuştur.

Antik dönemdeki adı Anastasiopolis olarak bilinen Dara Antik Kenti’nin ilk kuruluş dönemine dair bilgiler netlik kazanmamıştır. Antik Dara, Mezopotamya’nın ticaret merkezi olarak yüzyıllar boyunca en önemli şehirlerinden birisi olarak kabul edilmiştir. Arkeolojik kalıntılardan ve kaynaklardaki bilgilerden hareketle antik kentin Pers İmparatoru Darius ve Büyük İskender’in savaşına da tanıklık ettiği biliniyor.

Perslerin 363 yılında Nusaybin’i almasıyla beraber Doğu’nun Efes’i olarak kabul edilen Dara Antik Kenti, Roma İmparatorluğu’nun doğudaki sınırı haline gelmiştir. Şehir, 5. yüzyılda İmparator Anastasius tarafından ileri sınır kapısı şeklinde tahkim edilmiştir. Kuruluşunun 100 yıl sonrasında Perslerin eline geçen kent, 7. yüzyılın sonlarında Emeviler’e, daha sonra Abbasiler’e, 15. yüzyılda ise Osmanlılar’a geçmiştir.

Dara Antik Kendi Nerede4

Dara Antik Kenti içerisinde zindan, tophane, çarşı, kilise, su bendi ve mahzen kalıntıları halen net bir şekilde görülebilmektedir. Kent etrafı ise Geç Roma Dönemi’ne kadar tarihlenebilen ve bununla birlikte mezar olarak kullanılan, günümüzdeyse mağara görünümü alan yapılardan oluşmaktadır.

Dara Antik Kenti nerede sorusu haricinde merak ettiğiniz diğer konuları yorumlar bölümüyle birlikte belirtebilir, ayrıca deneyimlerinizi ekleyebilirsiniz.

Editör: Alp Editor