Güney Kore'de Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık 2024 tarihinde ilan ettiği sıkıyönetim kararını anayasaya aykırı bularak, Yoon'un görevden alınmasına karar verdi. Mahkeme, Yoon'un sıkıyönetim uygulamasının yasalara uygun olmadığına hükmetti. Bu karar, Yoon'un derhal görevden ayrılmasına ve ülkenin önümüzdeki 60 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanı seçmek üzere erken seçime gitmesine yol açtı.

SIKIYÖNETİM KARARINA TEPKİLER

Yoon, sıkıyönetimi ülkesinin Kuzey Kore yanlılarından korumak için ilan ettiğini savunsa da, muhalefet bu kararı siyasi rakiplerini bastırmaya yönelik bir hamle olarak değerlendirdi. Geçtiğimiz Aralık ayında, Yoon'un sıkıyönetim kararını, ülkenin genel seçimlerinde güç kaybeden hükümetin parlamentodaki güçlü muhalefet karşısında sıkışmasının ardından aldığı iddia edilmişti.

YOON VE DESTEKÇİLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Mahkemenin kararının ardından, Yoon'un destekçileri kararı "kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirerek büyük bir öfkeyle tepki gösterdi. Bazı protestocular, mahkeme önünde yargıyı sert bir şekilde eleştirirken, muhalifler ise bu kararı zafer olarak kutladı. Ülkede sıkıyönetim ilanından bu yana protestolar düzenleyen gruplar, Anayasa Mahkemesi'nin kararını sevinçle karşıladı.

GEÇİCİ CUMHURBAŞKANI GÜVENLİK İÇİN ACİL DURUM İLAN ETTİ

Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapacak Han Duck-soo, kamu güvenliğini sağlamak için acil durum emri yayınladı. Han, ülkedeki güvenlik ve diplomatik boşlukları önlemek için güçlü bir güvenlik duruşu sergileyeceğini açıkladı.

AZİL SÜRECİ VE GELECEK

Yoon'un azil süreci, 3 Aralık'ta ilan ettiği sıkıyönetimle başladı. Aralık ayında, Parlamento'da yapılan oylamada 204 milletvekili Yoon'un görevden alınması yönünde oy kullanmıştı. Yoon'un bu süreçteki tutuklanma ve serbest bırakılma durumu da kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Mahkemenin verdiği son karar, Yoon'un görevden kalıcı olarak uzaklaştırılmasını onayladı.

Kaynak: BBC TÜRKÇE