AMED TIMES - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı’nda İtfaiye Amiri olarak görev yapan İhsan Yezer AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Raşit Ocak’ın iddiaları hakkında açıklama yaptı.

Yaz aylarıyla beraber Daire Başkanlığı tarafından anız yangınları ile ilgili ek tedbirler alındığını belirten Yezer, “Şimdi anız yangınları dediğimiz yangınlar Haziran ve Temmuz ayında yoğun olarak yaşanıyor. Bu aylar içerisinde İtfaiye Daire Başkanlığı olarak biz buna hazırlık yapıyoruz. Bu hazırlık kapsamında şöyle bir yol izliyoruz. Öncelikle personelimizin acil bir durumu olmadığımızda yıllık izinlerini kapatıyoruz. Yıllık izinlerini kapattıktan sonra araçlarımızın bakımlarını yapıyoruz. Personelin kişisel koruyucu ekipmanlarını hazırlıyoruz. Yani tüm eksiklerimizi giderek yangına hazır hale getiriyoruz İtfaiye Daire Başkanlığı'nın aynı zamanda 112 Haber Almak Merkezi'ndeki personel sayımızı arttırıyoruz. Çünkü ihbarlar çok yoğun gelmeye başlıyor. Bu dönemde böyle bir tedbir alıyoruz İtfaiye olarak, bu şekilde yangınlara müdahale ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da haziran ayında 1278 adet yangını çıktı

Yezer son bir ay içerisinde 1278 yangın ile karşılaştıklarını belirterek şunları aktardı.

“Haziran ayı içerisinde, 1278 adet anız, ot, yangınlarıyla karşılaştık. Bunların tamamına İtfaiye Daire Başkanlığı olarak müdahale ettik. İtfaiye Daire Başkanlığı'nda 59 aracımız ve 298 personelimiz bulunmaktadır. Bu personeller ile yangınlara müdahalemizi gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır merkezde Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir olmak üzere 3 şubemiz bulunmakta. Dış ilçelerimizde ise toplam 13 şubemiz bulunmaktadır. Ve tüm şubelerimiz şu an bu anız yangınları için teyakkuz durumunda. Yani tüm tedbirlerimi alıp yangınları hazır şekilde bekliyoruz.”

Çınar’daki yangına 2 araçla müdahale etmedik

Yezer, AK Parti İl Başkanı Raşit Ocak’ın “İtfaiye yangına sadece 2 araç ile müdahale etti.” ifadelerini ilgili ise doğru olmadığını belirtti.

İtfaiye amiri Yezer, “20 Haziran saat 22.09'da haber alma merkezimiz yangının haberini alıyor. Merkez yangının büyük çaplı olduğunu anlayınca Çınar'da 2 araç yangına müdahale için çıkarken Diyarbakır merkezde de 3 şubemizden araçlarımız yola çıkıyor. Aynı zamanda Bismil şubemiz Çınar'a yakın olduğu için Bismil'den de 2 aracımız yangına yine müdahale için yola çıkıyor. Araçlarımız yoldayken yangının büyüklüğü anlaşılınca Diğer paydaş birimlerimiz olan Büyükşehir Belediyesi'ndeki Park bahçenin sulama aracı, DİSKİ ’nin su tankerleri, makine ikmalinin kepçeleri ile birlikte Toplam 28 araç 118 personelle yangına müdahale ediyoruz. Bunlar yangın raporlarımızda var. Yangın esnasında çekilmiş videolarda zaten itfaiye araçları görülmekte. Böylesi bir yangına 2 araçla müdahale etmemiz mümkün değil arkadaşlar. Biz itfaiye teşkilatı olarak şehir içerisinde çıkan tüm yangınlara aynı şekilde aynı hassasiyetle müdahale ediyoruz.” dedi.

Araç ve personel sayısında eksiğiz

Amir Yezer, personel ve araç sayısında yeterli olmadıklarını belirterek, şu ifadelerde bulundu.

“Normalde her ilçemizde bir tane merdivenli aracımızın olması gerekiyor. İlçe nüfusunun artışına göre bu merdivenli araçlar ikiye üçe kadar da çıkabiliyor Şimdi İtfaiye Teşkilatı'na yaklaşık 8 yıldır hiçbir araç kazandırılmamış. Hâlbuki var olan araçlarla İtfaiye Teşkilatı hizmetine devam etmiş. Şu anda olması gereken araç sayımız 93'tür. Personel sayısının da 511olması gerekiyor. Şu anda 298 personel ile 59 araç ile Diyarbakır İtfaiye Teşkilatı hizmetine devam ediyoruz.”

Anız yakılmamasını rica ediyoruz

Yezer son olarak çiftçilere seslenerek anız konusunda bir kez daha uyarılarda bulundu.

Diyarbakır’da 2 motosiklet çarpıştı: 3 yaralı Diyarbakır’da 2 motosiklet çarpıştı: 3 yaralı

İhsan Yezer, “Tarım emekçilerine buradan seslenmek istiyoruz. Bir yıllık emeklerinin boşa gitmemesi için anız yakmamalarını rica ediyoruz. Çünkü çiftçilerimiz ekini kaldırdıktan sonra geriye kalan yeri ateşe verdiği zaman yan tarafında çevre köylerde henüz ekini kaldırmamış yerlere sirayet edebiliyor. Anız yakılmamasını tarım emekçilerinden rica ediyoruz. Aynı zamanda anız yakmak ekolojik dengeye de zarar vermektir. Yani anızı yaktığımız zaman zararlı canlıların yanında yararlı canlıları da öldürmüş oluyoruz. Bu da ekolojik dengeye, zarar veriyor. Sokağın verimliliğini azaltıyor aynı zamanda. Haziran ve Temmuz ayları içerisinde araçlarda sigara içtiğiniz zaman sigara izmaritlerini ve cam su şişelerini dışarıya atmamalarını rica ediyoruz.

Kaynak: AMED TIMES