Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Samsun İl Başkanı Doç. Dr. Meryem Vural Batık, eğitimde sunulan psikolojik danışmanlık hizmetlerinin ruh sağlığının korunmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Ruh sağlığı bilinci artıyor
Meryem Vural Batık, ruh sağlığı bilincini artırmak amacıyla 1992’den bu yana kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün önemine dikkat çekti. Son dönemde artan şiddet olayları ve toplumsal huzursuzlukların ruh sağlığı alanındaki çalışmaların önemini artırdığını belirtti. Batık, "Toplumda yaşanan olayların ruh sağlığımıza etkisi büyük. Bu durumların rehabilitasyon çalışmalarıyla ilişkilendirilmesi, toplumun bu alana ilgisini daha da artırdı. Ruh sağlığı, sadece bireysel bir mesele değil, aynı zamanda politik ve sosyal yönleri olan bir konudur" ifadelerini kullandı.
Eğitimde psikolojik danışmanlık
Okullarda psikolojik danışmanlara erişimin önemine vurgu yapan Batık, öğrencilere yönelik rehberlik hizmetlerinin sorunların erken teşhis edilmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Velilere yönelik müşavirlik hizmetlerinin de bu sürecin bir parçası olduğunu belirtti. Batık, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda yeterli sayıda psikolojik danışmanın bulunmasının, öğrencilere sunulan psikolojik desteğin etkili olabilmesi için elzem olduğunu ifade etti.
Toplumsal şiddet ve psikolojik hizmetler
"Toplumsal şiddetin önlenmesi ve ruh sağlığının korunmasında, eğitim ortamlarında sunulan önleyici ve iyileştirici psikolojik hizmetlerin büyük bir rolü vardır" diyen Batık, psikolojik danışman norm kadro düzenlemelerinin yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bedensel ve ruhsal sağlığın bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğinin altını çizdi.
Doç. Dr. Meryem Vural Batık, toplumda ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesi için atılması gereken adımları bir kez daha hatırlatarak, bu konudaki farkındalığın artırılmasının önemini dile getirdi.