Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, son 50 yılda Türkiye’de 36 gölün tamamen kuruduğunu açıkladı. Ayrıca Trakya'nın gelecekte ciddi bir su açığıyla karşılaşabileceğine dikkat çekti.
"Su tüketimi altı kat artarken, su kaynakları azalıyor"
Prof. Dr. Konukcu, dünyada 2,5 milyar insanın sağlıklı suya erişemediğini belirterek, her yıl su kaynaklarına 300-500 milyon ton kirletici madde deşarj edildiğini söyledi. Konukcu, "Nüfus üç kat artarken, su tüketimi altı kat arttı," dedi.
Trakya'da su açığı 141 milyon metreküpe ulaşmış durumda
Trakya’nın su sorununa değinen Konukcu, bölgedeki içme suyunun büyük kısmının yeraltı kaynaklarından sağlandığını belirterek, "Trakya’da su açığımız var. Şu anda 141 milyon metreküplük bir açık söz konusu. 2050 yılına kadar bu rakamın 500 milyon metreküpe çıkması bekleniyor," dedi.
İklim değişikliği ve kuraklık: "Her 5-6 yılda bir kuraklık yaşıyoruz"
Prof. Dr. Konukcu, Türkiye’nin iklimine dikkat çekerek, "Yağışlar zaman ve mekan bakımından çok düzensiz. Her 5-6 yılda bir normal kuraklık, 12-16 yılda ise şiddetli kuraklık yaşanıyor," ifadelerini kullandı.
Göllerin kuruması: 14 göl daha tehlike altında
Konukcu, son 50 yılda 36 gölün tamamen kuruduğunu ve 14 gölün de kurumayla karşı karşıya olduğunu belirterek, su yönetimi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemini vurguladı.