Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yapılan "Çemişgezek Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Kapasite Artış Projesi" çevresel ve tarihi alanlarda büyük tehdit oluşturuyor. Proje, özellikle koruma altındaki dağ keçileri ve su samuru gibi yaban hayatı için önemli olan habitatları yok ederken, bölgedeki tarihi yapılar da zarar görmekte. Çemişgezek halkı, projeye karşı çıkarken, inşaatın hukuksuz bir şekilde devam ettiği iddialarını gündeme taşıdı.

Tunceli̇ Hes

Koruma altındaki türler etkileniyor

Avukat Barış Yıldırım, projenin çevre mevzuatına aykırı olduğunu belirterek, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. Yıldırım, ülkemizin taraf olduğu Bern Sözleşmesi’ne göre bölgedeki yaban keçisi ve su samuru gibi koruma altındaki türlerin yaşam alanlarının yok olacağını belirtti.

Tekirdağ’da kuyruklu yıldız 'Tsuchinshan-Atlas' görüntülendi Tekirdağ’da kuyruklu yıldız 'Tsuchinshan-Atlas' görüntülendi

Tarihi yapılar ve ekosistem tehlikede

Bölgedeki Urartu dönemine ait İn Delikleri (Derviş Hücreleri) ve 1807 tarihli Tağar Köprüsü gibi tescillenmiş tarihi yapılar, HES inşaatından doğrudan etkileniyor. Çemişgezek halkı, projenin kamu yararına olmadığı görüşünü savunarak, Tagar Çayı’nın doğal akışının korunması gerektiğini vurguladı.

Tunceli̇ Hess

Dağ keçileri bölgede artık yok

HES inşaatının yol açtığı iş makinesi hareketliliği ve bölgedeki ekolojik bozulma sonucu, dağ keçilerinin yaşam alanını terk ettiği bildirildi. Bölge sakini Oğuz Aksakal, bölgedeki ekolojik dengenin hızla bozulduğunu ve bu durumun ciddi bir çevre suçu oluşturduğunu ifade etti.

Çemişgezek’teki bu durum, bölgenin çevresel ve kültürel zenginliklerinin korunması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: Munzur Press