AMED TIMES - Türkiye, gelişmekte olan ülkelerden oluşan BRICS’e üye olmak için resmi başvurusunu yaptı.

Bloomberg haber sitesi, konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin BRICS topluluğuna katılmak için resmen başvuruda bulunduğunu duyurdu. 

Kaynaklar, Türkiye’nin attığı bu adımın hem Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler hem de diğer NATO ülkeleri ile yaşanılan anlaşmazlıklar sonucu BRICS’e ilginin arttığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yorum yapmadı.

BRICS’in genişleme kararı, 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya’nın Kazan kentinde yapılacak zirvede ele alınacak. Malezya, Tayland ve Azerbaycan da BRICS’e katılmayı düşünen ülkelerden.

BRICS nedir?

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından oluşturulan bu grup, dünya ekonomisinde giderek artan etkileri ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki iş birliğini güçlendirme çabasıyla ortaya çıktı. Gruba, 2010’da Güney Afrika da eklendi. Grubun amacı, ekonomik kalkınma, siyasi iş birliği ve uluslararası arenada ortak çıkarların savunulması.

Grup; adını, ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor.

Grup, Güney Afrika ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak’ta BRICS’e katıldı.

Grubun 10 üyeye ulaşması, isminin de ne olacağı sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlar, grubun yeni adının BRICS+ olacağını düşünüyor.

BRICS neden önemli?

Gruba üye ülkeler arasında Çin ve Rusya gibi büyük güçler var.

BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini ve dünya gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) büyük bir bölümünü temsil ediyor.

Ekonomilerin toplam büyüklüğü ise 28,5 trilyon dolar. Bu, dünya ekonomisinin yüzde 28’i demek.

BRICS ülkeleri, 2014’te Yeni Kalkınma Bankası’nı (New Development Bank – NDB) kurdular. Bankanın amacı, gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projelerini finanse etmek.

Öte yandan BRICS ülkeleri, dünyadaki ham petrolün yüzde 45’ini üretiyor.

G-20’ye rakip olabilir mi?

Her ikisi de ekonomi odaklı yapılar olan BRICS ve G-20, sık sık birbirleriyle karşılaştırılıyor ve birbirlerine rakip oldukları belirtiliyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu G-20 (Group of Twenty), ekonomik iş birliği ve uluslararası finansal istikrarı teşvik etmek amacıyla 1999 yılında kuruldu. Ancak şunu unutmamak gerekir, BRICS’in kurucuları zaten G20’ye de üye.

Kılıçdaroğlu hakim karşısına çıkıyor: Siyasi yasak ve hapsi isteniyor Kılıçdaroğlu hakim karşısına çıkıyor: Siyasi yasak ve hapsi isteniyor

Türkiye, BRICS’e katılırsa ne olur?

Uzmanlara göre Türkiye’nin BRICS’e göz kırpmasının sebebi, Batı’daki örgütlere kıyasla BRICS’in katı kuralcı olmaması.

Batılı uzmanların birçoğu, Rusya’nın BRICS’i “başka bir amaç” doğrultusunda kullandığını savunuyor. NATO üyesi Türkiye’nin BRICS’e katılımı ve Rusya ile kurduğu yakınlık, zaten iplerin gerildiği Batı ile ilişkilerde başka bir sorun yaratabilir.

Kaynak: Medyascope