TBMM Genel Kurulunda, Dahiliye Memurları Kanunu ve bazı diğer kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına ilişkin teklif kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemelerle, kaymakam adaylarının eğitim kriterleri genişletildi, kamu yöneticilerinin hizmet süreleriyle ilgili önemli adımlar atıldı, emniyet personeline yeni ödüller verilecek ve silahlarla ilgili düzenlemeler sıkılaştırıldı.

Kaymakam adaylarına yeni eğitim şartları

Yeni yasaya göre, kaymakam adaylarının eğitim geçmişi daha geniş bir yelpazeye yayılıyor. Kaymakam adaylarının, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi gibi alanlarda eğitim almış olmaları gerekecek. Ayrıca, mühendislik ve sosyal bilimler gibi farklı bölümlerden mezun olanlar da ilgili lisansüstü eğitimleri tamamladıysa bu pozisyona başvurabilecek.

Üst kademe kamu yöneticilerine yeni düzenlemeler

Kaymakamlıkta en az üç yıl görev yapmış ve üst kademe kamu yöneticisi olarak atananlar için, Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kadrolarına, belediye başkanlıkları gibi yönetici görevlerine seçilenler için hizmet süreleri Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı'nda sayılacak.

T24 haber sitesine propaganda suçundan soruşturma açıldı T24 haber sitesine propaganda suçundan soruşturma açıldı

Emniyet ödülleri ve polis sandığı düzenlemesi

Emniyet Genel Müdürlüğü personelinden üstün başarı gösterenlere İçişleri Bakanı tarafından yeni madalyalar verilebilecek. Ayrıca, Emniyet Teşkilatı mensuplarının üye olduğu Polis Bakım ve Yardım Sandığı’na yönelik düzenlemeler yapılarak üyelik aidatları ve sandığın gelir kaynakları hakkında yeni kurallar getirildi.

Silah kanunlarında sertleştirilen ceza düzenlemeleri

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, ruhsatsız silah taşıyan, satın alan ve bulunduranların cezası artırıldı. Bu düzenleme, özellikle silahların önemli parçalarının kaçakçılığını yapanlara karşı daha sert cezalar öngörüyor.

Kiralanan araçlarla ilgili yeni yükümlülükler

Kimlik Bildirme Kanunu'ndaki değişiklikle, araç kiralama firmalarının tüm işlemlerini dijital ortamda tutmaları, kiralanan araçların GPS verilerini üç yıl süreyle saklamaları ve bu bilgileri anlık olarak kolluk kuvvetleriyle paylaşmaları zorunlu hale getirildi. Bu kurallara uymayanlara ise yüksek miktarda idari para cezaları kesilecek.

Kaynak: İHA