DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde son yıllarda artan ve sistematik hale gelen usulsüzlük ve yasa dışı faaliyet iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Eren, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na yazdığı soru önergesinde, hastalarından "bıçak parası" alındığı, bazı öğretim üyelerinin kayıtsız muayenehaneler işlettikleri ve hastane kaynaklarının suiistimal edildiği gibi ciddi iddialarda bulundu.

Usulsüzlük iddiaları ve hasta hakları

Serhat Eren, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hastalar üzerinde yapılan usulsüzlüklerin yanı sıra, eğitimde de aksamalara yol açtığını vurguladı. Eren, şunları söyledi:

“Ortopedi, Üroloji, Beyin Cerrahisi, Kadın Doğum gibi bölümlerde 'bıçak parası' talep edildiği, hastanede kasıtlı yoğunluk yaratılarak hastaların özel muayenehanelere yönlendirildiği, bazı öğretim üyelerinin kayıtsız muayenehaneler işlettikleri gibi iddialar, hem hasta haklarının hem de tıp eğitim kalitesinin tehlikeye girdiğini göstermektedir.”

Diyarbakır'da 5 günlük sis etkili olmaya devam ediyor, uçak seferleri iptal edildi Diyarbakır'da 5 günlük sis etkili olmaya devam ediyor, uçak seferleri iptal edildi

Eğitimde aksamalar ve yasadışı faaliyetler

Eren, tıp fakültesindeki öğretim üyelerinin derslere girmemesi ve öğrencilerin eğitim haklarının engellenmesiyle ilgili de endişelerini dile getirdi. Ayrıca, GETAT Merkezi’nde yasa dışı IBAN hesapları üzerinden para yatırıldığı iddialarına da dikkat çekti. “Bu iddialar, üniversite hastanesinin kamu kurumu olmaktan çıkarak, kayıt dışı ve etik dışı bir yapıya dönüştüğünü gösteriyor,” dedi.

Soru önergeleri ve yanıt beklentisi

Serhat Eren, Sağlık Bakanı Memişoğlu’na şu soruları yöneltti:

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevine gelmeyen öğretim üyeleri var mıdır? Varsa sayıları nedir ve hangi işlemler yapılmıştır?

Tıp fakültesi öğrencilerinin ve asistanların şikayet ettiği derslere girmeyen öğretim üyeleriyle ilgili ne gibi işlemler yapılmıştır?

"Bıçak parası" aldığı iddialarıyla şikâyet edilen öğretim üyeleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

GETAT Merkezi’nde yasa dışı IBAN hesaplarına para yatırıldığı iddiaları doğru mudur? Denetim yapılmış mıdır?

Yasadışı muayenehane işlettikleri iddia edilen öğretim üyeleri hakkında yasal işlem yapılmış mıdır?

Tıp Fakültesi’nde kadro değişikliği ile gelen öğretim üyelerinin “elden para alma kolaylığı” nedeniyle geçiş yaptığı iddiaları doğru mudur?

Hastane kaynaklı kayıtdışı tıbbi malzeme veya ilaç kullanımıyla ilgili herhangi bir tespit yapılmış mıdır?

Eren, bu iddiaların kamuoyunun vicdanını rahatlatacak şekilde şeffaf bir soruşturma ile açığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Yenigün Haber