CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, özellikle günümüz şartlarında en fazla ihtiyaç duyulan meselelerin ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı olduğunu vurguladı. Ancak Tanrıkulu, bu hakların büyük bir tehdit altında olduğunu ve yok edilme aşamasına getirildiğini belirtti.

6 yaşındaki Şirin Hanilçi cinayetinde karar çıktı 6 yaşındaki Şirin Hanilçi cinayetinde karar çıktı

Tanrıkulu yaptığı açıklamada, 22 yıl süren AK Parti iktidarı boyunca gazetecilerin çalışma koşullarının giderek zorlaştığını, birçok hakkın geri alındığını ve iş güvencesinin ortadan kaldırıldığını ifade etti. Ayrıca, kıdem tazminatı gibi temel haklarda önemli kayıplar yaşandığını söyledi.

"10 Ocak, Türkiye Basın Tarihi açısından önemli bir tarihe işaret ediyor. 1961 yılında kabul edilen 212 Sayılı Basın Yasası, gazetecilere birçok önemli hak tanıdı. Ancak bugün geldiğimiz noktada, o yasayla kazanılan hakların kaybolduğunu ve basın özgürlüğünün büyük bir tehdit altında olduğunu görüyoruz" diyen Tanrıkulu, AK Parti iktidarının 22 yılda gazeteciler için zorlaştırıcı bir ortam yarattığını ifade etti.

"Son 6 yılda 366 gazeteci tutuklandı"

Son 6 yıl içinde en az 366 gazetecinin mesleki faaliyetlerinden dolayı tutuklandığını belirten Tanrıkulu, cezaevlerinde 30’a yakın gazeteci bulunduğunu, 4 gazetecinin ise ev hapsinde tutulduğunu söyledi. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2024 Yılı Dünya Basın Endeksi raporunda Türkiye’nin 180 ülke arasında 158’inci sırada yer aldığına dikkat çeken Tanrıkulu, basın özgürlüğüyle ilintili bir diğer endeks olan Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde ise Türkiye’nin 142 ülke arasında 117’nci sırada bulunduğunu belirtti.

"Halkın haber alma hakkı yok ediliyor"

Tanrıkulu, Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini de gündeme getirdi. 2024 yılında Türkiye’de 63 yazar ve gazetecinin mahkum edildiğini, 27 gazetecinin tutuklandığını ve 126 gazetecinin gözaltına alındığını aktaran Tanrıkulu, 502 internet sitesinin kapatıldığını ifade etti. Tanrıkulu, bu koşullar altında halkın haber alma hakkının ciddi şekilde tehdit altında olduğunu belirtti.

Son olarak, Tanrıkulu, "Bu ortamda en fazla ihtiyaç duyduğumuz meseleler, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkıdır. Ancak maalesef bu hakların tümü yok edilme aşamasına gelmiş durumda. Bunlar için mücadelemizi sürdüreceğiz ve canları pahasına, özgürlükleri pahasına haber yapan tüm gazetecilerin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum" dedi.

Kaynak: ANKA