Diyarbakır, Mezopotamya bölgesinin en kadim şehri ve 33 medeniyetin izlerini taşıyan eşsiz kültür varlıklarına ev sahipliği yapmaya devam eden şehirlerimizden biridir. 

Şehrin tarihi yapıları ve mutfağı da en az tarihi kadar büyüleyici. Diyarbakır'a özgü bir lezzet olan Sur tatlısı da bu mutfaktan gelen lezzetlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki bu tatlı Discovery Channel tarafından yayınlanan bir belgesele bile konu oldu. 

Bu lezzetli tatlıyı merak edenler için Sur tatlısı tarifini paylaşıyoruz! İşte ayrıntılar…

Sur Tatlısı Tarifi

Bu ünlü lezzeti kendi evinde denemek isteyen kişiler de sur tatlısı tarifini sık sık arama motorlarında aratıyor. Peki Sur tatlısı tarifi nedir?

Sur tatlısı malzemeleri:

  • Kenger sakızı

  • İrmik

  • Keçi sütünden Maraş dondurması

Sur Tatlısı üzeri için malzemeler;

  • Tarçın
  • Yaban mersini

Sur Tatlisi Tarifi 3

Sur Tatlısı Nasıl Yapılır?

Farklı lezzetiyle damakları şenlendiren Sur tatlısının yapılışına geçelim…

Sur tatlısı tarifi şu şekildedir:

  1. İlk olarak irmik ve kenger sakızı bir kaba alın ve iyice karıştırın. 
  2. Ardından hazırladığınız karışımı fırına atın.
  3. Pişen karışımı fırından çıkarın ve özel olarak keçi sütünden yapılmış olan Maraş dondurmasına sarın.
  4. Üzeri sıcak içerisi buz gibi soğuk olan Sur tatlısını servis ederken üzerine tarçın ve yaban mersinini serpiştirerek servis edin.
  5. Sur tatlısını hazırladıktan hemen sonra servis etmenizi tavsiye ederiz. Afiyet olsun.

Sur Tatlısı Hikayesi

Sur Tatlısı, Diyarbakır'da özellikle eski mutfaklarda yaygın olarak yapılan ve ünlü olan bir tatlıdır.

Diyarbakır’da zabıta personeline çocuk koruma eğitimleri verildi Diyarbakır’da zabıta personeline çocuk koruma eğitimleri verildi

Sur tatlısının en önemli ürünü, bölgede çok az bulunan ve yetiştirilen kenger sakızıdır. Bu tatlı, az malzemeyle yapılır ancak yapımı ise oldukça zordur diyebiliriz. 

Peki Sur tatlısının hikayesi nedir, nereden gelmektedir?

Özellikle kış aylarında ailelerin sıklıkla tükettiği, bölgede çok sevilen ve tanınan yerel bir lezzet Sur Tatlısı. Keçi sütünden yapılmış dondurmanın ve irmik helvasının muhteşem karışımı olan Sur tatlısının ünü dünya çapında yayıldı.

2012 yılında, Diyarbakırlı işletmeci İsmail Çubuk, babaannesi kışın onlar üşümesin diye yapıyordu bu tatlıyı. Sonralarda ise İsmail Çubuk, Sur tatlısını İstanbul'da üretmeye başladı. Amerikan Discovery Channel, ülke sınırlarını aşan yöresel tatlıyı haber konusu olarak ele almıştır.

Sur Tatlisi Tarifi 2

Sık Sorulan Sorular

Sur tatlısının tarifini detaylı bir şekilde yazımızda derledik. Şimdi bu tatlıya dair sorulan soruları yanıtlayalım.

Sur tatlısı nereye ait?

Sur tatlısı, Diyarbakır'ın Sur ilçesine özgü yöresel bir lezzettir.

Sur tatlısı içinde ne var?

Sur tatlısının malzemeleri oldukça azdır. Ancak az malzemesi olsa da yapımı meşakkatli olan bu tatlının içerisinde, kenger sakızı, irmik ve keçi sütünden yapılmış olan Maraş dondurması bulunur.

Sur tatlısı nerede yenir?

Sur tatlısı Diyarbakır’ın Sur ilçesine özgü bir tatlı olduğundan dolayı Sur ilçesinde hizmet veren çoğu restoran ve tatlıcıda yenebilir.

Editör: Alp Editor