GÜNDEM

Sezgin Tanrıkulu: Yasalar, günlük kişisel ihtiyaçlara göre yapılmaz

Abone Ol

AMED TIMES - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yaptığı açıklamada yasaların günlük kişisel ihtiyaçlara göre yapılamayacağını ifade ederek şunları belirtti. "2004 yılında 5199 sayılı yasa Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde çıkmış; bununla övünüyorsunuz, 2021'de aynı yasa değiştirilmiş, onunla da övünüyorsunuz. Yasalar, günlük kişisel ihtiyaçlara göre yapılmaz. Genel, uzun süreli ve objektif yapılır. Adalet ve Kalkınma Partisi planlama olmadan, yasa hazırlanış sürecine toplumu katmadan, hangi ihtiyaçtan kaynaklandığına toplumu ikna etmeden "Ben yaparım, çoğunluğum var" diyerek bunu yapabiliyor" dedi.

‘Adalet ve Kalkınma Partisi, Parlamentonun bütün geleneklerini, yasama faaliyetlerinin bütün geleneklerini yok etti’

Tanrıkulu, yasaların öngörülebilir olması gerektiğini vurgulayarak, "Hukuk devleti olmanın özü öngörülebilir olmasıdır. Biz yasama faaliyeti yapan insanlar olarak bile takip edemiyoruz, bizim açımızdan bile öngörülebilir değil. Hangi yasanın ne zaman, nasıl değiştiğini bilemiyoruz; çünkü o kadar fazla yasama faaliyeti yapılıyor ki, bilemiyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi, Parlamentonun bütün geleneklerini, yasama faaliyetlerinin bütün geleneklerini yok etti" diye konuştu.

Tanrıkulu, hayvan haklarına ilişkin getirilen yasa teklifindeki tanımlara da değinerek, "5199 sayılı yasanın 3. maddesinde tanımlar var, bir kavram getirmişsiniz: Ötanazi. 2.maddede iki tanım daha getirmişsiniz; sahipli hayvan ve sahipsiz hayvan. Peki ötanazi nedir? Bu yasayı okuyan ötanazinin ne olduğuna dair tanımlara bakmayacak mı? Kavramları herkes biliyor, tanım yazmaya gerek yok düşüncesiyle yasama faaliyeti yapılmaz " dedi.

Ölümü sıradan hale getirdiniz

Sezgin Tanrıkulu, yasama faaliyetlerinin bu şekilde yürütülmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, " Bir hukukçu, Baro Başkanlığı yapmış bir avukat olarak bu yasanın bu şekilde Parlamentoya gelmesinden utanıyorum. Adalet ve Kalkınma Partililer, bu yasanın imza sahibi olarak; yarın bir gün bundan nasıl utanmayacaksınız? Bir insan çocuklarına sadece mal mülk, para değil; biraz da onur bırakır, hatıra bırakır. Verdiğiniz örnekler bile hayatın gerçekliğinden uzak. Siz insan yaşamı bakımından ölümü sıradan hale getirdiniz; doğal ölüm dışında ölüm, sizin iktidarınızda ölüm sıradanlaştı. Bu sıradanlaşmış ölümü yasalarla, insan eliyle burada bizlere yaptırmaya çalışıyorsunuz. Bu, ahlak dışıdır, vicdan dışıdır; hukuku söylemiyorum bile. Dolayısıyla bu yasanın geri çekilmesi lazım" ifadelerini kullandı.