Mezopotamya'nın coğrafi havzası geniş olduğu için mutfak kültüründe kullandığı ürünler de geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu zenginlikten Diyarbakır mutfağı da payına düşeni almıştır. 

Günümüzde en zengin mutfağa sahip illerin başında gelen Diyarbakır'da birçok lezzet tescilli ve coğrafi işaretli konuma gelmiştir. Kente özgü bir ciğer sarma olan Pencegoşt pilavı da bu lezzetlerden biridir. Adının tarihçesi bilinmese de şehirde konuşulan ağızlardan geldiği tahmin edilmektedir.

Peki Diyarbakır’ın coğrafi işaretli yemeği olan Pencegoşt pilavı nasıl yapılır? İşte detaylar…

Pencegoşt Pilavı Nedir?

Pencegost Pilavi 3

Diyarbakır’ın yerel lezzetlerinden biri olan Pencegoşt Pilavı oldukça sevilen ve sık sık tüketilen yemekler arasında yer alır. Bu lezzetli pilavı merak edenler ve evlerinde denemek isteyen kişiler de sık sık Pencegoşt Pilavı nasıl yapılır sorusunu sormaktadır.

Pencegoşt pilavı özel günlerde, davetlerde ve misafir ağırlamalarında sıklıkla yapılan geleneksel bir lezzettir. Kullanılan malzemelerin özenle seçilmesi ve özel pişirme yöntemlerinin birleşimi, bu pilavın benzersiz lezzetini oluşturur.

Kuzu ciğeri, ciğer perdesi, Karacadağ pirinci, kuru soğan, tereyağı ve çeşitli baharatlar Diyarbakır Pencegoşt pilavının ana malzemeleri arasında yer alır. 

Ali Kemal Çınar Kimdir? Ünlü Kürt Yönetmen Kaç Yaşında? Nereli? Ali Kemal Çınar Kimdir? Ünlü Kürt Yönetmen Kaç Yaşında? Nereli?

Diyarbakır Pencegoşt pilavı, yine coğrafi işaret olarak tescilli olan Karacadağ Pirinci, kuzu ciğeri, ciğer perdesi ve çeşitli baharatlar ile yapılır. 1 yaşına gelmiş kuzu, tereyağı kıl keçisinden elde edilen yemeğe ciğer perdesi de eklenir.

Diyarbakır Pencegoşt pilavı, Diyarbakır mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, 11.05.2022 tarihinde Diyarbakır'ın meşhur lezzetli Pencegoşt Pilavı için patent almış ve Diyarbakır Pencegoşt Pilavı bu tarihte tescillenmiştir.

Pencegoşt Pilavı Nasıl Yapılır?

Pencegost Pilavi 3-1

Bir önceki başlığımızda bahsettiğimiz üzere Pencegoşt Pilavı günümüzde en zengin mutfağa sahip illerin başında gelen Diyarbakır’a has bir pilav çeşididir.

Diyarbakırlıların en sevdiği ve kendine özgü diye tabir edebileceğimiz yemeklerden biridir. Pencegoşt Pilavı nasıl yapılır sorusunun cevabını merak edenler ve evlerinde denemek isteyen kişiler de tarifi araştırmaktadır.

Bu lezzetli pilavın yapım aşamalarına birlikte bakalım…

Pencegoşt piilavı malzemeleri:

  • 1 kg ciğer
  • 2 bardak Karacadağ pirinci
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (kıl keçisi sütünden)
  • 1 büyük soğan
  • 1 büyük ciğer perdesi
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı nane

Pencegoşt Pilavı hazırlanışı:

  1. Öncelikle ciğer zarını soyun ve ardından yıkadıktan sonra küp küp doğrayın. Soğanı ince kıyın ve bir tavaya alarak tereyağı ekledikten sonra kavurun.
  2. Ciğerleri de kavurduğunuz soğanların olduğu tavaya ekledikten sonra pembeleşene kadar hepsini birlikte kavurun. 
  3. Baharatlarınızdan, karabiber, kırmızı biber, tuz ve naneyi de ciğerlerin üzerine serpin ve iyice karıştırarak kavurma işlemine devam edin.
  4. Ayrı bir yerde pirinci ıslatarak yapılmaya hazır hale getirin. Önceden ıslattığınız pirinci yıkayın ve tereyağında kavurun. Pilavın ölçüsü kadar tuzlu su ekledikten sonra pişirin ve dinlendirin.
  5. Dinlenen pilavı ve önce hazırladığınız ciğer karışımını birleştirerek iyice karıştırın.
  6. Ciğerin yağlı perdesini 20 x 20 cm'lik ayrı parçalara bölün. Ciğer pilav karışımını perdenin ortasına yerleştirin.
  7. Köşeleri üst üste koyarak kapatın ve ters çevirin. Perde üzerine dökmek üzere yumurta çırpın ve üzerine dökün.
  8. Önceden ısıtılmış 200 derecelik bir fırında pembeleşene kadar pişirmeye devam edin.
  9. Fırından çıkan Pencegoşt Pilavı’nı sıcak bir şekilde servis edin, afiyet olsun.

Editör: Alp Editor