GENEL

Türkiye'de Mezopotamya Hangi İlleri Kapsar? İşte Mezopotamya Şehirleri…

Türkiye sınırları içerisindeki Mezopotamya toprakları, zengin kültürel mirasıyla olduğu kadar aynı zamanda verimlilik açısından da kritik bir öneme sahip. Ülkemizde Mezopotamya hangi illeri kapsar? İşte yanıtı…

Abone Ol

Mezopotamya, insanlık tarihinin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan kadim bir bölge olarak Türkiye’den de bazı şehirleri kapsıyor.

Tarımdan yazının icadına kadar tarih boyunca önemli gelişmelere tanıklık etmiş bu topraklar, zengin kültürel mirasıyla da dikkat çekiyor. Peki, Türkiye’de Mezopotamya hangi illeri kapsar? Sizler için Türkiye’deki Mezopotamya şehirlerini özetliyoruz.

Türkiye’de Mezopotamya Hangi İlleri Kapsar?

Mezopotamya, İran’ın güneybatısından Suriye’nin kuzeydoğusuna kadar geniş bir alana yayılmaktadır. Tarihi öneme sahip pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bu toprakların Türkiye’de hangi şehirleri kapsadığı da merak konusudur.

Mezopotamya illeri için mevcut bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Türkiye sınırlarında yer alan Mezopotamya toprakları, aynı zamanda tarihi ve kültürel mirasıyla da dikkat çekiyor. Bölgenin büyülü atmosferini deneyimlemek isteyen pek çok kişi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hangi şehirlerin bu kapsamda olduğunu merak ediyor. İşte detaylar…

Türkiye’de Mezopotamya hangi illeri kapsar? İşte Mezopotamya şehirleri:

  • Adıyaman
  • Batman
  • Diyarbakır
  • Gaziantep
  • Kilis
  • Mardin
  • Siirt
  • Şanlıurfa
  • Şırnak

Görüldüğü üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan 9 şehrimiz, Mezopotamya bölgesine dahil edilmektedir. Kadim medeniyetlerin izlerini taşıyan bu topraklar, aynı zamanda kültürel çeşitliliğin ve zenginliğin Türkiye’deki sembollerinden birisidir.

Turizm açısından büyük öneme sahip olan Mezopotamya, aynı zamanda tarımsal faaliyet açısından da verimliliğiyle ön plana çıkıyor.

Mezopotamya Hangi Ülkeleri Kapsar?

Mezopotamya hangi illeri kapsar sorusuna yanıt verdikten sonra, kısaca bu toprakların hangi ülkelerde bulunduğuna dair bilgileri de paylaşalım. Mezopotamya, Orta Doğu’da tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, günümüzde de izlerini taşıyan pek çok yapıya sahiptir.

 Günümüzde Türkiye haricinde komşu ülkelerimizdeki toprakları da kapsayan Mezopotamya hangi ülkeleri kapsar? İşte yanıtı:

  • Türkiye (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
  • Irak
  • Suriye (Kuzeydoğusu)
  • İran (Güneybatısı)

Mezopotamya, günümüzdeki bu ülkelerin sınırlarında yer alan bir bölge olarak, tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Asur gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca tarihin en önemli şehirleri arasında yer alan Ur, Babil, Ninova, Uruk gibi şehirler de Mezopotamya topraklarındadır.

Mezopotamya Hangi İki Nehir Arasındadır?

Mezopotamya hangi illeri kapsar sorusuna yanıt arayan birçok kişi, bölgenin daha çok iki nehir ile ilişkilendirilmesiyle bu nehirlerin ismini merak etmektedir.

Mezopotamya topraklarını çevreleyen iki nehir, tarih boyunca bölgenin verimli topraklara sahip olmasını sağlamış, aynı zamanda suya yakın olması nedeniyle medeniyetlerin bu bölgede kurulmasını desteklemiştir.

Mezopotamya hangi iki nehir arasındadır sorusuna yanıt arayanlar için bölge topraklarının Fırat ve Dicle nehirleri arasında bulunduğunu söyleyebiliriz.

Tarih boyunca Fırat ve Dicle nehirleri sayesinde medeniyetlerin kurulduğu, ulaşım avantajlarından faydalanıldığı, tarımsal verimliliğin artırıldığı bu bölgenin coğrafi sınırları için de ilgili nehirler baz alınmıştır.

Mezopotamya Neresidir? Bölgenin Tarihi Özeti…

Mezopotamya hangi illeri kapsar sorusuna ek olarak bölgenin tarihini de kısaca özetlemek istiyoruz. Mezopotamya neresidir sorusuna yanıt arayan binlerce kişi bölge topraklarının Irak, Suriye, Türkiye ve İran’ın bazı bölgelerini dahil ettiğini belirtmiştik. Şimdi kısaca Mezopotamya tarihi hakkında bilgileri paylaşalım.

Mezopotamya, Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan, günümüz Irak, Suriye, İran ve Türkiye topraklarındaki bazı bölgeleri kapsayan tarihi bir bölgedir.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mezopotamya bölgesi, topraklarının çok verimli olması nedeniyle tarım ve yerleşik hayata geçişin de merkezi olmuştur. Mezopotamya kelime anlamı Eski Yunanca’da iki nehir arasındaki bölge anlamına gelmektedir. Terim ise Akadca “birim naim” ve Aramice “Naharaim” terimlerinden türetilmiştir.

Mezopotamya hangi illeri kapsar araştırmasını yapan kullanıcılarımız için bu bölgenin tarih boyunca pek çok siyasi ve kültürel değişime tanıklık ettiğini ifade edebiliriz.

Bölge topraklarında ilk yerleşimin izleri, Şanlıurfa Göbeklitepe’deki gelişmelerle birlikte M.Ö. 9500’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Neolitik dönemde Diyarbakır Çayönü, Şanlıurfa Göbeklitepe gibi yerleşim yerleri ön plana çıkmaktadır.

Mezopotamya’nın erken dönem medeniyetleri arasında Akadlar, Sümerler, Babil ve Asurlular bulunmaktadır. İlgili medeniyetlerin yazı, matematik ve astronomi alanlarındaki buluşları ise, bölgenin dünya tarihine katkısını açıkça gösterir niteliktedir.

Mezopotamya’nın ilk büyük medeniyeti ise Sümerlerdir. Sümerlerin ardından Akadlar, Mezopotamya’nın siyasi merkezi görevini görmüş, bölgeyi ilk kez merkezi bir idareyle yönetmişlerdir.

Akadların hemen ardından 3. Ur Hanedanlığı’nın etkisi altına giren Mezopotamya, aynı zamanda Ur kentiyle de ünlüdür. Ancak bu dönem, dış göçler ve çevresel saldırılarla birlikte kısa sürede sona ermiştir.

Babil ve Asurlular ise Mezopotamya’nın sonraki önemli medeniyetlerini oluşturur. Asurlular, Mezopotamya’nın kuzeyinde önemli bir siyasi merkez görevi görürken, Babiller ise bölgenin güneyinde dini ve kültürel bir merkez görevi görmüştür.

Hammurabi yasaları bu dönemde çıkmış, dünya hukuk sisteminde önemli gelişmeler yaşanmıştır.

M.Ö 539 yılında Persler, Babil’i ele geçirmiştir ve bölgedeki egemenliklerini pekiştirmiştir. Büyük İskender’in Persleri yenmesi sonrasında Mezopotamya bölgesi Yunan egemenliğine girmiştir.

Daha sonra Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine aldığı Mezopotamya, Sasaniler Dönemi’nde İran’ın Kalbi olarak anıldı. Mezopotamya’da 7. yüzyıl itibariyle Arap egemenliği başlamış, kuzeyde Musul, güneyde Bağdat olmak üzere iki vilayete ayrılmıştır.

1535 yılında Osmanlı İmparatorluğu, Mezopotamya topraklarının tamamını fethetmiştir ve bölge Osmanlı hakimiyetine girmiştir.

Osmanlı Mezopotamya’yı Bağdat, Musul ve Basra vilayetlerine ayırırken tarihi süreç içerisinde 1. Dünya Savaşı sonrasında bölgede kısa süreliğine İngiliz yönetimi dönemi yaşanmıştır.

Mezopotamya illerine ve bölgenin tarihine dair önemli bilgileri sizler için paylaştık. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 şehrini de içine alan Mezopotamya hakkında sıkça sorulan soruları da yanıtlayalım…

Sıkça Sorulan Sorular

Mezopotamya hangi illeri kapsar sorusuyla birlikte merak edilen diğer soruları da yanıtlıyoruz:

Türkiye'de Mezopotamya hangi şehirleri kapsar?

Mezopotamya bölgesinin Türkiye’deki toprakları, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan 9 ili kapsamaktadır. Bu iller ise Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’tır.

Mezopotamya hangi ülkeleri kapsıyor?

Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki bölgeyi ifade eden Mezopotamya, günümüzde Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İran’ın güneybatısı, Suriye’nin kuzeydoğusu ve Irak’ı kapsamaktadır.

Mezopotamya hangi illeri kapsar sorusuna sizler için detaylı bir şekilde yanıt verdik. Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarla birlikte belirtebilir, sorularınızı sorabilirsiniz.