Diyarbakır tarihi ve kültürel zenginliği ile ünlü olduğu kadar mutfağı ile de ünlü şehirlerimizden biri. Diyarbakır mutfağından çıkan yerli ve şifacı meşhur Meyan şerbetinin faydaları saymakla bitmiyor. Peki, meyan şerbeti nasıl yapılır? İşte tarifi…
Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?
Saymakla bitiremediğimiz faydaları olan bu şerbeti yapmak isteyen kişiler için meyan şerbeti nasıl yapılır sorusunu sizler için yanıtladık!
Bu şerbeti yapmanın birçok yolu olsa da en güvenlisi orijinal Diyarbakır yöntemine bağlı kalmaktır. Ancak birçok eski tarifte olduğu gibi, listelenen kesin miktarlar yoktur. İhtiyacınız olan tek şey, meyan kökü ve demlemek için yeterli su miktarıdır.
Meyan şerbeti malzemeleri;
- 100 gram meyan kökü
- 3 litre su
Meyan Şerbeti yapılışı;
- Öncelikle kökleri iyice yıkayın.
- Daha sonra mümkün olduğunca havanda ezin.(Bu adımı atlamak için doğrudan ezilmiş kökleri satın alabilirsiniz.)
- Kökleri bir tabak üzerine koyun ve hepsini kaplayacak kadar su ekleyin. Üç ila dört saat kadar bekletin ve dinlendirin. Çünkü bu dinlenme işlemi sırasında su renk değiştirecektir.
- Tüm parçaları çıkarmak için tülbentli bir elekten su ekleyerek eleyin.
- Kökün kendisi şerbeti tatlandırır, bu yüzden ilave tatlandırıcılara ihtiyaç yoktur.
- Buzla içeceği soğutun ve soğuk olarak servis edin.
Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları
Meyan şerbeti nasıl yapılır ve meyan kökünün kullanım alanları gibi konulara değindikten sonra sayısız faydası bulunan bu bitkinin faydalarından bazılarından bahsedelim.
İçerdiği glisirizin, triterpenler, saponinler ve flavonoidler gibi bileşikler sayesinde, meyan kökü çeşitli hastalıkların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Meyan şerbetinin faydaları aşağıdaki gibidir:
- Mide asidinin anormal yükselişini durdurarak reflü etkilerini azaltabilir.
- Cildi rahatlatabilir, sivilce ve egzamayı azaltabilir.
- Üst solunum yolları rahatsızlıklarını azaltabilir.
- Diş çürüklerine neden olan bakterileri önleyebilir.
- Mide iltihaplarını azalttığı için ülser iyileşmesini destekleyebilir.
- Kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.
- Meyan şerbeti böbrekler için de iyi gelir.
- Menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Anti-bakteriyel ve anti-viral özellikleriyle mikropları öldürebilir.
- Yüksek tansiyon ve damar sertleşmesi için faydalı olabilir.
- Obezite ile mücadelede başarılıdır ve ayrıca tip-2 diyabetin gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.
Meyan Kökü Nedir?
Diyarbakır’ın sevilen yerli lezzetlerinden Meyan şerbeti nasıl yapılır sorusuna geçmeden önce meyan/meyan kökü nedir konusuna değinelim.
Meyan kökü, birçok hastalığa ilaç olarak da kullanılan ve doğanın insanlara şifa kaynağı olarak verdiği besinlerden biri olarak kabul edilir. Temiz bir şekilde hazırlandığında, yerli bir içecek olarak halk tarafından uzun yıllar tüketilmeye devam edilmesi de muhtemeldir.
Meyan bitkisi dünya çapında kendiliğinden yetişen çok yıllık otsu bitkilerden biridir. Ülkemizde, Trakya, Marmara Bölgesi, Karadeniz sahilleri dışında özellikle akarsuların kenarlarında ve tüm Anadolu'da yetiştirilir.
Meyan Kökünün Kullanım Alanları
Meyan kökü birçok farklı şekilde kullanılabilen bir bitki kökü. Çay, tablet, toz veya özüt olarak tüketilebileceği gibi, bazı içeceklerde de tercih edilmektedir. Ayrıca cilt maskesi olarak da kullanılabilir.
Meyan Kökünün Tarihi
13. yüzyıldan kalma bir Anonim Endülüs yemek kitabında, meyan şerbetinin tadından ziyade akciğer hastalıklarını tedavi etmek için önerilen birkaç tonikten biri olduğunu yazar.
Arap ve Türk kültürlerinin ve mutfaklarının birbirine karışmasıyla eğlenceli içecek tariflerinin izleri daha sonralarda ortaya çıkmaya başladı.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde, vatandaşlar Meyan kökünü kullanmaya başlamıştır. Tarihsel belgeler, kökün başka bir adının "şahmeran kökü" olduğunu da söyler.
Bu kök, şifa amaçlı olarak sıklıkla kullanılır. Yapılan araştırmalar, meyan kökünün öksürük, mide rahatsızlıkları, astım, bronşit ve bağırsak sorunları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Meyan kökü tatlandırıcı olarak da kullanılabilir. Özellikle, meyan kökü şerbeti eskiden çok sevilen içeceklerden biriydi.
Ülkemizin güzel şehirlerinden Diyarbakır'da yerli bir içecek olarak sık sık yapılmakta ve tüketilmektedir. Özellikle yaz aylarında, meyan kökü şerbeti serinletici bir içecek olarak tüketilmesi ile bilinir.