Hikayesiyle türkülere de konu olan Malabadi Köprüsü, görünümüyle günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Ziyaretçileri tarafından hikayesiyle merak edilen köprü, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yer alıyor. Malabadi Köprüsü hikayesi hakkında kısaca özet bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Ayrıca Malabadi Köprüsü türküsünün hikayesini de sizler için açıklıyoruz.

Malabadi Köprüsü Hikayesi

Türkiye’nin en önemli miraslarından birisi olan Malabadi Köprüsü, hikayesiyle türkülere konu olurken aynı zamanda bu hikayenin araştırılmasını da sağlıyor. Malabadi hikayesi, yapıldığı döneme kadar uzanırken köprü, günümüze kadar gelen süreçte pek çok olaya da tanıklık etmiştir.

Malabadi Köprüsü hikayesi, yapılmış olduğu Artuklu Beyliği dönemine kadar uzanmaktadır. Köprünün inşası, üzerinde yer alan kitabede yer alan bilgiye göre 1147 yılında Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından gerçekleştirilmiştir. Uzunluğu 150 metre, genişliği ise 7 metre olan köprü, Evliya Çelebi tarafından “Kemeri öyle geniş ki, Ayasofya’nın kubbe aralığından bile büyük.” şeklinde tanımlanmıştır.

Her tarihi eserde olduğu gibi Malabadi Köprüsü hikayesi de vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Malabadi Köprüsü’nün hikayesi hakkında pek çok efsane kulaktan kulağa yayılmıştır. Ancak en bilinen hikaye aşık Bad ve büyük aşkını içeren hikayedir. Bad, karşı kıyıda gördüğü bir kıza aşık olmuştur. Birbirlerini sevseler de aradaki mesafe kavuşmalarına engel olur. Bad’ın aşık olduğu kız bir gün dayanamaz ve karşıya yüzerek geçmeye karar verir. Kız suya atladığı esnada karşı kıyıya ulaşamadan sulara kapılarak kayıplara karışır.

Malabadi Köprüsü hikayesi bu şekilde özetlenebilirken, sevdiği kızı kaybeden Bad’ın Silvan Bey’inden isteği, köprünün yapımını sağlar. Kıyıları birleştirecek bir köprünün yapılmasını isteyen Bad’ın bu isteği kabul edilir, köprünün inşasına başlanır. Malabadi Köprüsü hikayesinin devamında ise kemer genişliği nedeniyle Silvan Bey’inin köprü inşasını yarıda bırakması söz konusudur. Bad’ı çağıran Silvan Bey’i, köprüyü tamamlayabiliyorsa kendisinin tamamlamasını ister.

Diyarbakır'da katledilen Narin'in mezarı yapıldı Diyarbakır'da katledilen Narin'in mezarı yapıldı

Bad, Silvan Beyi’nin bu isteğine farklı bir istek ile karşılık verir. Bad, köprüyü tamamlaması halinde Silvan Beyi’nin elini kesmesini, tamamlayamazsa da kendisinin kolunun kesilmesini ister. Bad’ın köprüyü tamamlaması sonucunda Silvan Bey’i sözünü tutar ve elini keser. Malabadi Köprüsü’nün ismi de bu hikayeden gelmektedir. Malabadi, Bad’ın evi anlamına gelmektedir.

Malabadi Köprüsü hikayesi kısaca bu şekildedir. Ancak köprünün yapımına dair hikaye ve efsaneler çok çeşitlidir. En bilinen hikayeyi sizlerle bu şekilde paylaştık.

1- Malabadi Köprüsü Türküsünün Hikayesi

Malabadi Koprusu Hikayesi 2.Jpg

Malabadi Köprüsü hikayesi, benzer şekilde şarkı ve türkülere de konu olmuştur. Aynı isimde en çok bilinen şarkı, 1975 yılında Selçuk Alagöz tarafından bestelendi ve piyasaya sürüldü. Daha sonra Pilli Bebek ve Murat Göğebakan tarafından yorumlanan bu şarkının hikayesi de asıl hikaye ile benzerlik gösteriyor.

Malabadi Köprüsü türküsünün hikayesi şöyledir:

  • Xerib ismindeki bir genç, Fatma adında bir kadına aşık olur. Fatma’da Xerib’e sevdalıdır ve neredeyse her gün Malabadi Köprüsü’nde buluşurlar.
  • Xerib bir gün Fatma’yı babasından istemeye gider. Fatma’nın şeyh babası, kızını Xerib’e vermez. Ancak bu gelişme, Xerib ve Fatma’nın köprüde buluşmasına engel olmaz.
  • İki aşığın buluştuğundan haberi olan Fatma’nın babası, bir gün adamlarıyla köprüye pusu kurar ve iki aşığı bekler.
  • Xerib ve Fatma seher vaktinde köprüde buluştukları esnada tabancalar patlar. Malabadi Köprüsü o an ikilinin aşkına mezar olur.

Malabadi Köprüsü Neden Yaptırılmıştır?

Malabadi Koprusu Hikayesi 3.Jpg

Malabadi Köprüsü hikayesine dair bilgileri paylaştıktan sonra kısaca köprüye dair bilgileri aktaralım. Bu konuda en çok Malabadi Köprüsü neden yaptırılmıştır sorusu araştırılıyor. İşte Malabadi Köprüsü hakkında bilgiler…

Malabadi Köprüsü, 1147 yılında Artuklu Beyliği döneminde Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından yapıldı. Yüksekliği su seviyesinden kilit taşına değecek şekilde 19 metre olarak belirlenen köprü, 150 metre uzunluğa, 7 metre genişliğe sahiptir. Renkli taşlarla inşa edilen yapı, çeşitli onarımlarla birlikte günümüzdeki halini almıştır. Malabadi Köprüsü’nün adı, Mervaniler’in kurucusu olan Bad’dan gelmektedir. Anlam olarak Malabadi Bad’ın evi şeklinde tanımlanabilir.

Malabadi Köprüsü, Yakın Doğu ve Türkiye’deki tüm köprüler arasında en geniş kemere sahip yapılardan birisidir. Diyarbakır il sınırları içerisinde yer alan tarihi yapı, Evliya Çelebi’nin sözlerine de konu olmuştur. Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde “Malabadi Köprüsü’nün altına Ayasofya’nın kubbesi girer.” ifadesini kullanmıştır.

Malabadi Köprüsü hikayesi, şayet doğruysa, neden yapıldığına dair de bazı bilgileri bizlere sunmaktadır. Hikayeye göre Bad, nehrin karşı kıyısındaki bir kıza aşık olur ve kız da Bad’a aşık olur. Mesafeye dayanamayan kız karşıya geçmeye karar verir ve boğularak kayıplara karışır. Bunun sonucunda ise Bad, Silvan Bey’inden köprü yapılmasını isteyecektir.

Malabadi Köprüsü'nü Kim Yaptı?

Malabadi Köprüsü hikayesi kadar köprünün kim tarafından yapıldığı da merak edilmektedir. Fransız mimar, seyyah, sanat tarihçisi ünlü isim Albert Gabriel’in de açıklamalarına konu olan Malabadi Köprüsü, 1147 yılında Artukoğulları Dönemi’nde Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından yapılmıştır.

Dönemine göre imkansız sayılabilecek kemer genişliğine sahip olan bu köprü, günümüzde Türkiye’deki tarihi köprüler arasında halen ilgi görmektedir. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yer alan ve ilçe merkezine 23,2 km uzaklıkta bulunan bu köprü, her ne kadar Diyarbakır il sınırları içinde olsa da Batman’a daha yakındır.

Malabadi Köprüsü hikayesi gerçek mi bilinmiyor ancak, köprü hakkında birçok efsane kulaktan kulağa yayılmış, günümüzde türkülere de konu olmuştur.

Malabadi Köprüsü Kime Ait?

Malabadi Köprüsü hikayesini kısaca sizlerle paylaştıktan sonra, köprünün kime ait olduğu da merak ediliyor. Artuklu Beyliği döneminde Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından yapılan köprü, günümüzde Diyarbakır il sınırları içerisinde yer alıyor. Ancak konum itibariyle Batman il merkezine daha yakındır.

Silvan ilçesinde yer alan Malabadi Köprüsü, 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edildi. Günümüzde ise Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri’ne kayıtlıdır.

Malabadi Köprüsü Nerede?

Malabadi Koprusu Hikayesi 4

Malabadi Köprüsü hikayesiyle birlikte aynı zamanda günümüzde nerede olduğu da araştırılıyor. Diyarbakır il sınırları içerisinde bulunan köprü, Silvan ilçesindedir. İlçe merkezine 23,2 km uzaklıkta yer alan Malabadi Köprüsü’ne Silvan üzerinden rahatlıkla ulaşım sağlanmaktadır. Malabadi Köprüsü nerede? İşte yanıtı:

  • Malabadi Köprüsü, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yer alan Çatakköprü Bucağı’nda bulunmaktadır.
  • Batman Çayı üzerinde konuşlanan köprü, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Malabadi Köprüsü’nün hikayesini ve tarihsel bilgilerini sizlerle paylaştık. Son olarak sıkça sorulan soruları yanıtlayalım…

Sıkça Sorulan Sorular

Malabadi Köprüsü hikayesi ile ilgili bizlere en çok sorulan soruları yanıtladık:

1- Malabadi Köprüsü hangi beylik ya da devlet döneminde yaptırılmıştır?

Malabadi Köprüsü, Artukoğulları Beyliği Dönemi’nde Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından 1147 yılında yapılmıştır.

2- Malabadi Köprüsü'nün hikayesi kısaca nedir?

Malabadi Köprüsü hikayesi, genel olarak Bad ve sevdiği kız arasında yaşanan gelişmelere odaklanır. Bad, nehrin karşı kıyısında bulunan bir kıza aşık olur. Kız da Bad’a karşı boş değildir. Ancak aralarında mesafe olduğundan dolayı bir türlü kavuşamazlar. Bir gün kız Bad’a ulaşmak için nehre atlar ve yüzerek karşı kıyıya geçmeye karar verir. Karşı kıyıya ulaşamayan kız, boğularak sulara kapılır. Daha sonra Bad, Silvan Bey’inden köprünün yapılmasını ister.

Editör: Alp Editor