DÜNYA

Los Alamos’ta Çernobil düzeyinde radyasyon alarmı

Amerikan ordusunun II. Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesi için çalışmalarını yürüttüğü Los Alamos bölgesinde yapılan yeni analizler, plütonyum seviyelerinin endişe verici derecede yüksek olduğunu ortaya koydu.

Abone Ol

AMED TIMES - Kuzey Arizona Üniversitesi'nden Michael Ketterer, New Mexico eyaletindeki Los Alamos'tan toplanan toprak, su ve bitki örneklerinde "çok yüksek oranda plütonyum'' bulunduğunu belirtti.

Ketterer, ABD'de kamuya açık bir alanda ilk kez bu kadar yüksek seviyede plütonyum gördüğünü belirterek, bunun Çernobil nükleer felaketinin yaşandığı bölgede bulunan seviyelerle karşılaştırılabileceğini ifade ediyor. 

Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, 1943'te Manhattan Projesi kapsamında atom bombasının geliştirilmesi amacıyla kuruldu. Laboratuvar, 1963 yılına kadar radyoaktif atıkları bir boru sistemi aracılığıyla yakındaki bir kanyona boşaltmıştı. Bu bölge, "Asit Kanyonu" olarak adlandırılmıştı. Tepkilerin ardından Washington yönetimi, bölgeyi temizlemek için 2 milyar dolarlık bir yatırım yaparak 1980'lere kadar kullanıma güvenli hale getirildiğini duyurdu.

Plütonyum seviyesi endişe verici durumda

Ancak Ketterer, doğa yürüyüşü için kullanılan farklı yerlerden alınan numunelerdeki plütonyum seviyelerinin hala endişe verici olduğunu vurguluyor. Bilim insanı, plütonyumun su kaynaklarına karışabileceğini, bu suyun Rio Grande nehrine ulaşabileceğini ve radyoaktif maddenin bitkiler tarafından emilerek gıdalara sızabileceğini belirtiyor. Ayrıca, bir orman yangını durumunda plütonyumun küllerle geniş bir alana yayılabileceğine dikkat çekiyor.

Nuclear Watch New Mexico'nun direktörü Jay Coghlan, Los Alamos'un radyoaktif maddelerden yeterince arındırılmadığını savunarak, daha kapsamlı bir temizlik yapılması çağrısında bulunuyor. Öte yandan, ABD Enerji Bakanlığı, plütonyum seviyelerinin tehlike yaratacak boyutta olmadığını ve bölgede düzenli olarak numunelerin incelendiğini belirterek, güvenliğin sağlandığını açıkladı.

"Radyoaktif izotoplar göz önünde saklanıyor"

Ketterer, plütonyum seviyelerinin yüksekliğini "Radyoaktif izotoplar göz önünde saklanıyor. Bu, hayatımda karşılaştığım en şoke edici şeylerden biri” olarak nitelendirdi.

Nuclear Watch New Mexico'nun direktörü Jay Coghlan da Los Alamos'un radyoaktif maddelerden gerekli şekilde arındırılmadığını savunarak, daha kapsamlı bir temizlik yapılmasını talep etti. 

ABD Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise plütonyum seviyelerinin tehlike yaratacak boyutta olmadığı belirtilerek, düzenli olarak numunelerin incelendiği ve bölgede güvenliğin sağlandığı ifade edildi.