AMED - Gazeteci Devrim Aktürk, “Kürtlerin Yüzyıllık Geleneği Séva Méxekréş” adlı bir belgesel çekip kendi YouTube kanalında yayınladı.

 Feqiye Teyran beyitleriyle başlayıp biten belgeselde Séva Méxekréş’ın anlamlarını ve onunla ilgili geleneği sürdürülmesi için bilgiler içeren belgesel bu kültürün tanıtılmasını kendine temel amaç olarak seçiyor.

14 dakikadan oluşan belgeselde Seywan Saityan’ın bu geleneği ve kültürün yaygınlaşması için nasıl öncülük ettiğinden bahsedilirken bu çalışmalar sonunda Séva Méxekréş yapmıştır. Séva Méxekréş’ın Kürt kültürünün patentli olduğuna vurgu yapılıyor.

Amedtımes 2

Aşkın ve barışın simgesi: Séva Méxekréş

Seywan Saityan, bununla ilgili anısınu şu şekilde anlatmaktadır: “Annemle bir meseleden olayı birbirimize küsmüştük. Bir süre küs kaldıktan sonra annem bana Séva Méxekréş’i getirip verdi ve bunu bir barış isteği olduğun usöyledi. Bu olaydan sonra ben Séva Méxekréş’in sevginin ve barışın bşr simgesi olduğunu öğrenmeye başladım.”

A M E D T I M E S-55

İran Kürtlerinde aşıklar arasındaki köprü

Seywan Saityan’ın bu anısından sonra yapılan araştırmalarda İran’ın Germiyan bölgesinde Séva Méxekréş sevenler arasında bir köprü göreci gördüğü ve sevgililerin birbirine verdiği bir hediye olduğu ortaya çıkmaktadır. Ve bu geleneğin yüzyıllardır orada devam ettiği ifade edilmektedir.

Séva Méxekréş, elmanın üzerine dokunan karanfiller sayesinde uzun süre bozulmayıp yüzyıldan fazla ömrünün sürdüğü ifade edilmektedir. Hazırlanması zahmetli olduğu için karşı tarafla barışmak isteyen ya da birine aşkını ifade etmek isteyenler, ilişkilerinin gerçekleştirilmesi ve uzun yıllar devam etmesi için bunu hediye olarak verirler.

2006 yılından bu yana Kürtler tarafından Séva Méxekréş 14 Mart Sevgililer Günü’nün birbirlerine verdikleri hediye olarak kabul görülür. Ve bu kültür gittikçe yaygınlaşmaktadır.

A M E Dtımes

Yapılan araştırmalara göre, en az 150 yıl geçmişi tespit edilen bu geleneğin aslında çok daha eski olduğu tahmin edilse de Kürtlerin yazılı kaynakları kısıtlı olduğu için ve bu tür gelenekler söz ile yeni nesillere aktarıldığı için daha eski tarihlere ulaşılamadığı ifade edilmektedir.

Belgeseli izlemek için tıklayınız

Editör: İlknur Fidan