İstanbul - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Japon bilim insanları ile işbirliği yaparak Marmara Denizi tabanına yerleştirilen 8 deniz dibi sismometresi (OBS) aracılığıyla 10 aylık veri toplama sürecini tamamladı. Bu çalışma, İzmit Körfezi segmenti başta olmak üzere Marmara Denizi içindeki fay hattının hareketlerini analiz etmeye yönelik.
Veriler depremlerin yerlerini ve büyüklüklerini önceden tahmin etmeyi hedefliyor
TÜBİTAK Marmara Gemisi yardımıyla deniz dibi sismometrelerden toplanan veriler analiz edilmeye başlandı. Bu veriler, Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek olası depremlerin yerlerini ve büyüklüklerini önceden tahmin etmeyi hedefliyor.
Türkiye için biri ilk...
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, deniz altı sismometreleriyle veri toplamanın Türkiye için bir ilk olduğunu vurguladı. Marmara Bölgesi'nde yoğun sismik aktivite potansiyeli nedeniyle, bu tür çalışmaların bölgedeki deprem riskini anlamada büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Bu verilerin bölgedeki olası depremleri daha iyi anlayabilmek ve hazırlıklı olabilmek adına önemli bir adım olduğunu ifade etti.