DÜNYA

İran Cumhurbaşkanı Pezeshkiyan: işten çıkarılan akademisyenler işe geri dönsün

İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkiyan, Bilim Bakanı'nın tanıtım töreninde işten çıkarılan öğretim üyelerinin üniversitelere geri dönmesini talep etti. Bu talep akademisyenler ve öğrenciler tarafından umut verici gelişme olarak değerlendirildi.

Abone Ol

AMED TIMES - İranda, 2021 yılında İran üniversitelerindeki öğretim üyelerinin işten çıkarılması ile ilgili İran Cuhmurbaşkanı Pzişkiyan çıkarılan akademisyenlerin geri dönmesi için talimat verdi.

Bazı raporlar, bu sürecin birkaç yıl önce başladığını ve 2021 yılında zirveye ulaştığını gösteriyor. İşten çıkarılan öğretim üyelerinin sayısına dair henüz net ve şeffaf bir veri açıklanmamış olsa da, bazı araştırmalar İran yükseköğretim sisteminden çeşitli nedenlerle 57 öğretim üyesinin işten çıkarıldığını belirtiyor.

İşten çıkarılanlar geri dönsün

Yaşanan bu birkaç yıllık sürecin ardından, Masoud Pezeshkiyan, Bilim Bakanı'nın tanıtım töreninde işten çıkarılan öğretim üyelerinin üniversitelere geri dönmesini talep etti. Pezeshkiyan, Bilim Bakanı'nın tanıtım töreninde, "sözleşmeleri iptal edilen veya işten çıkarılan tüm öğretim üyelerinin" dosyalarının yeniden incelenmesi talimatını verdi. 

Akademisyenler karardan memnun 

İran basınına değerlendirmeler yapan öğretim üyeleri ve akademisyenler, işten çıkarılanların geri dönmesi konusu, akademisyenler ve öğrenciler arasında yeni bir umut dalgası yarattığı vurgulandı.

Tahran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Hamidreza Jalaeipour, konu hakkındaki değerlendirmesinde: "Bence işten çıkarılan öğretim üyelerinin geri dönmesi mümkün. Çünkü hem Pezeshkian hem de Bilim Bakanı Dr. Hossein Simaei açıkça bunu vurguladı. Bu, parlak bir ufuk. işten çıkarılan öğretim üyelerinin de bu konunun takipçi olması gerekiyor." ifadelerini kullanırken, "Örneğin, Dr. Sharifi Zarchi işten çıkarılmasını ciddiyetle takip etti ve olumlu bir sonuç aldı. İşten çıkarılan bazı arkadaşlar ve öğretim üyelerini tanıyorum ki bu konuyu idari olarak takip etmiyorlar ve bu bir hatadır" ifadelerini kullandı. 

Öğrenci soru sorabilmelidir

İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkiyan'ın İran üniversitelerinde akademisyenlere gereken değerin verilmesi gerektiğine vurgu yaparken, öğrencilerin de söz sahibi olaması gerektiğine ve sorduklara sorulara mantıklı cevaplar verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.  

Pezeshkiyan, konuyla ilgili şöyle devam etti; "Bir kelime öğreten bizi kendine köle yapar. O zaman bizi bu noktaya getiren öğretim üyelerini bir kenara itip bu kişilerin başına genç birini getiriyoruz ki bu kişi de bu öğretim üyelerine saygısızlık ediyor. Herhangi bir şekilde sözleşmeleri iptal edilen veya işten çıkarılan tüm öğretim üyelerinin dosyalarını yeniden gözden geçirin. Öğrencileri geri getirin. Öğrencinin konuşma hakkı vardır. Öğrenci kötü biri olamaz, o ülkenin yarını ve geleceğidir. Öğrenci soru sorabilmelidir." 

Eleştirileri cezalandırmak yerine dinlemeliyiz

İran Cumhurbaşkanı ayrıca, "Serbest kürsülerin kurulması, yani öğrencilerin kendilerini ifade edebilmeleri demektir. Öğrencilere mantıkla cevap vermeliyiz. Öğrenciyi yönlendirebilir ve ikna edebiliriz. Eğer öğrenci haklıysa, kendimi düzeltmeliyim, onu cezalandırmamalıyım. Eğer öğrenci benim kusurumu gösteriyorsa, onu kırmak yerine kendimi kırmalıyım. Bunu kabul edebilirsek, ülke gelişir." dedi.

Söylenenler uygulanırsa olumsuz kuşullar da sıfırlanır

Ülke Bilim Politikası Araştırma Merkezi öğretim üyesi Hossein Sheikh Rezayi de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerde, "Şu anda hükümetin başlangıcındayız ve böyle açıklamalar Pezeshkyan tarafından yapıldı. Bu açıklamalar daha önce seçim kampanyalarında da vaat edilmişti. Gerçekte, eğer bu sözler yerine getirilir ve bu kişilerin dosyaları incelenir ve üniversiteye dönerlerse, o zaman olumsuz koşullardan sıfır noktasına dönmüş olacağız." dedi.

Sheikh Rezayi, değerlendirmesinin devamında, "Bana göre, öğretim üyelerinin geri dönmesi ancak bu akademik topluluk büyük ölçüde özgürlüğe ve bağımsızlığa sahip olursa ve onlar için temel kararlar sadece bakanlıkta alınmazsa, üniversite toplulukları doğal olarak aktif ve dinamik ortamlarına geri dönerler. Son birkaç yılda üniversitelerin atmosferi güvenlik odaklı hale geldi. Bu durum değişmeli ve İran üniversitelerine güven duygusu geri dönmelidir" ifadelerine yer verdi. 

Son birkaç yılda, öğrencileri protestocuları destekledikleri ve onlanlarla nasıl başa çıkılacağı bilmeme gibi nedenlerle üniversiteden ihraç edilen birçok öğretim üyesinin, hayal kırıklığı yaşadığı ve hatta bazılarının İran'dan ayrılarak yurt dışındaki üniversitelerde çalışmaya başladığı söyleniyor.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan, Bilim Politikası Araştırma Merkezi öğretim üyesi Rezayi, bazı arkadaşlarının ve meslektaşlarının artık üniversiteye dönme isteği olmadığını şöyle ifade etti: "Maalesef, son iki, üç yılda üniversitenin iş birliğini kestiği bazı arkadaşlarım, iş bulmak zorunda kaldılar ve şimdi üniversiteye dönmek için yeterli güvenlik ve garantiyi hissetmiyorlar. Ama Cumhurbaşkanının üniversite öğretim üyelerinin sesini duyduğu gibi, öğretmenlerin ve öğrencilerin sesini de duyarak onları iş ve eğitim yerlerine geri döndürmek ve önümüzdeki yıllarda üniversitenin bağımsızlığını sürdürmesi için adımlar atmasını umuyoruz."  

"İdealimden uzaklaştım ve bu, hayatımda büyük bir boşluğa neden oldu"

İşten çıkarılma dalgasında çalıştığı, Allameh Tabataba Üniversitesi eski öğretim üyesi Mehdi Khoyi, işten çıkarılması ve akademisyenlerin geri dönüş kararıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu haberi medyadan duydum ve dosyanın incelenmesi ve üniversiteye geri dönme konusunda üniversiteden henüz bir mesaj almadım ve bugüne kadar benimle hiçbir temas kurulmadı. Yine de bu umudun gerçekleşmesini umuyorum. Bu geçen günler benim hayatımın en kötü dönemlerindendi. Bana olan en zor şey, yıllarca ulaşmak için çalıştığım yerden uzaklaşmak oldu. 20 yıldır öğretmenlik yapıyorum; hem okullarda hem de üniversitede. Bu ortamdan uzaklaşmak benim için üzüntü, keder ve depresyon getirdi. İdealimden uzaklaştım ve bu, hayatımda büyük bir boşluğa neden oldu."