Güneş’teki X7.1 büyüklüğündeki büyük patlama, son yılların en güçlü ikinci güneş parlamasına yol açarak Dünya'da potansiyel bir jeomanyetik fırtınaya neden olabileceği uyarısı yapıldı.

4 Ekim Cuma günü daha güçlü fırtına bekleniyor

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Dünya'ya doğru yaklaşan bir jeomanyetik fırtına hakkında uyarıda bulunarak, bu durumun sadece beş ay aradan sonra tekrar ettiğini bildirdi. NOAA Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi, bugün küçük bir G1 fırtınası, ardından 4 Ekim Cuma günü daha güçlü bir G3 fırtınası beklediklerini açıkladı.

Salı günü meydana gelen patlama, Güneş'in yüzeyinde gerçekleşti ve bu olay, X7.1 büyüklüğündeki güneş parlamasına yol açtı. Güneş'teki alevler, yoğunluklarına göre sınıflandırılırken, B sınıfı alevler en zayıf, X sınıfı alevler ise en güçlüsü olarak kabul edilmektedir. Bu olayın, koronal kütle atımına neden olabileceği ve uzaya tonlarca plazma ve güneş parçacığı fırlatabileceği belirtiliyor.

Dünya’nın manyetosferine ulaşan plazma ve yüklü parçacıkların, potansiyel olarak bir jeomanyetik fırtınayı tetikleyebileceği ifade edilirken, bu fırtınanın etkileri arasında elektrik şebekelerinde, uydu iletişimlerinde, GPS navigasyonunda ve auroralarda kesintilerin yer alabileceği kaydedildi.

Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı: Kefen ve bez yoktu Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı: Kefen ve bez yoktu

Güneş aktivitesi 11 yıllık bir döngüde gerçekleşir ve şu anda Güneş'in 25. döngüsündeyiz. Son güneş parlaması, 2020'de başlayan döngüden bu yana yaşanan en güçlü ikinci olay olarak kaydedildi. Uzmanlar başlangıçta bu döngünün hafif olacağını düşünmüş olsa da, bu yıl içinde bazı aşırı güneş olaylarının meydana geldiği bildirildi.

Kaynak: Donanım Haber