AMED - Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, TÜRKSAT 6A'nın Türkiye'de yerli olarak üretilen ilk haberleşme uydusu olduğunu belirterek, "Bu uyduyla Türkiye, gelecek yıllarda gerçekten uydu ihraç eden bir ülke haline gelecek." dedi.
Ertok, Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen Aircraft Interiors Expo 2024'te (AIX 2024) THY iştiraki Turkish Cabin Interior Inc. (TCI), Türksat ve AJet arasında imzalanan uçak içi internet hizmetleri işbirliği protokolü sonrasında açıklamalarda bulundu.
Ertok, imzalanan bu işbirliğini "çok önemli" olarak nitelendirerek, AJet'in Türkiye'nin en yeni hava yolu olduğunu ve gelecek dönemde önemli bir filoya sahip olacağını belirtti. Türksat olarak TCI ile işbirliği içerisinde AJet filosuna uydu üzerinden geniş bant internet hizmeti sunacaklarını ifade etti. Uçaklarda öncelikle TÜRKSAT 5B uydusunun ve Avrupa'nın belli bölgelerinde diğer uyduların KA-bant kapasitesinin kullanılacağını söyledi.
Ertok, "Bundan sonra AJet filosundaki yolcularımızın internete kesintisiz ve rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız. Artık internet çağında yaşıyoruz. Çok kısa uçuşlarda bile hepimiz internete erişim istiyoruz ve bu hizmeti geniş bant internet olarak Türksat uydularından sağlamak için büyük bir işbirliği yaptık." dedi.
AJet'in bu işbirliğinin ilk adımı olduğunu belirten Ertok, bunun TCI-Türksat ortaklığının global alanda da farklı hava yollarına ve uçaklara uydu interneti sunabilmesi için önemli bir adım olduğunu söyledi.
Temmuzda 6A Uydusu Fırlatılacak
Türksat Genel Müdürü Ertok, filolarında 5 uydu bulunduğunu ve Temmuz ayında yerli üretim 6A uydusunu fırlatarak filoya dahil edeceklerini açıkladı.
Ertok, "6 uyduluk bir filoya sahip olmak bölgesel bir uydu operatörü için önemli bir rakam. Önümüzdeki yıllarda özellikle Ka-Bant geniş bant alanındaki kapsama alanımızı genişletmek ve kapasitemizi artırmak için çalışmalarımız olacak. Yaşlanan uydularımızı yenilemek ve yeni uydu yatırımları yapmak için çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu.
GEO (Yer sabit) yörüngede hizmet veren bir operatör olduklarını hatırlatan Ertok, alçak yörüngeden de hizmet verebilecek anlaşmalar üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Türkiye, Uydu Üretim Hizmeti Verebilecek
Ertok, Türkiye'nin 6A uydusuyla uydu üretiminde önemli bir aşamaya geldiğini ve TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay gibi kuruluşların bu alanda önemli tecrübeler kazandığını vurguladı. Türkiye'nin artık bölgesel olarak yakın coğrafyadaki ülkelere uydu üretim hizmeti verebilme kabiliyetine sahip olduğunu belirtti.
Ertok, "TUSAŞ'taki USET (Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi) tesisimiz çok önemli bir tesis. Orada üreteceğimiz ürünlerin farklı uydu operatörlerine sunulabileceği bir dönemdeyiz." dedi.
Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, TÜRKSAT 6A'nın Türkiye'de yerli olarak üretilen ilk haberleşme uydusu projesi olduğunu vurgulayarak, "Bu uyduyla Türkiye, gelecek yıllarda gerçekten uydu ihraç eden bir ülke haline gelecek." dedi.
Ertok, Türkiye'de gençlerin uzay alanına ilgilerinin artırılmasının önemine değinerek, Uzay Ajansı ile birlikte daha fazla proje geliştireceklerini söyledi. "Bu tür projelerin artması, gençlerimizin bu alanda daha çok eğitim alması ve önemli insan kaynağı yetiştirmemizi sağlayacak. Ülkemiz bu alanda çok önemli seviyelere gelecek." dedi.