AMED - DEM Partisi Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır'ın önemli tarihi yapılarından biri olan Surp Sarkis Kilisesi'nin restorasyon süreci hakkında Meclis'e bir soru önergesi verdi.
Eren soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Diyarbakır’ın Sur ilçesi’nde bulunan, bölgedeki önemli tarihi ve kültürel yapılardan biri olan ve Ermeni halkının “Ruhani Merkezi” olarak kabul edilen Surp Sarkis Ermeni Kilisesi, bakımsızlık, ilgisizlik, ihmaller ve define arayanların yapmış olduğu kazı ve yıkımlar nedeniyle harabeye dönmüş durumda. Tarihi 16. Yüzyıla uzanan kilise klasik Ermeni mimarisinin özelliklerini taşımaktadır ve taş işçiliğiyle dikkat çekmektedir. Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze Ermeni topluluğu için ibadet ve toplanma merkezi olan kilisenin son zamanlardaki ziyaretçileri tinerciler ve uyuşturucu bağımlıları olmaktadır. Harabeye dönen tarihi yapıya ait bazı taşlar ve sütunların çalındığı bilinmektedir. Geçmişte bir dönem Çeltik Fabrikası, deve ahırı ve tahıl ambarı olarak da kullanılan yapı, 2015 yılında Sur’da yaşanana çatışmalarda ağır hasar görmüştür. Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’ne bağlı Alipaşa Mahallesi’nde bulunan Surp Sarkis Kilisesi’nin mülkiyeti, Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi olarak bilinen Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı’na aittir.”
Surp Sarkis Kilisesi’nin restorasyonu ve korunması için yürütülen bir çalışma var mıdır?
Eren, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanmak üzere Meclise verdiği önergede şu soruları sıraladı:
“1. Surp Sarkis Kilisesi’nin restorasyonu ve korunması için Bakanlığınızca yürütülen veya planlanan herhangi bir çalışma var mıdır?
2. Kilisenin güvenliğini sağlamak ve mevcut tahribatı önlemek için alınan önlemler nelerdir?
3. Kilisenin taş işçiliği ve mimari özelliklerinin korunması amacıyla uzman ekipler tarafından yapılan bir inceleme veya rapor bulunmakta mıdır?
4. Kilisenin mülkiyetine sahip Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı ile iş birliği yapılarak, kilisenin eski tarihi kimliğine kavuşturulması için ortak bir proje geliştirilmesi düşünülmekte midir?
5. Kilisenin tinerciler ve uyuşturucu bağımlıları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve tarihi yapının korunması için ne gibi adımlar atılacaktır?
6. Kilisenin çevresinde yapılan define arama ve yasadışı kazılarla ilgili olarak yürütülen soruşturma ve cezai işlemler nelerdir?
7. Türkiye’de şu anda kaç Ermeni kilisesi bulunmaktadır? Bunlardan kaçı Ermeni vakıflarına ait kaçı Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindedir? Bu kiliselerden kaçı şu kilise olarak hizmet vermektedir?
8. Ermeni halkına ait kiliselerin tapularının Ermeni halkına iade edilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?”