4 Ayaklı Minare hikayesiyle birlikte aynı zamanda şehrin sembolik yapısı için mimari özellikler de merak ediliyor. Şeyh Mutahhar Camii olarak bilinen yapının 524 yıllık geçmişe uzanan tarihi bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz. İşte ayrıntılar…
Dört Ayaklı Minare Hikayesi Nedir? (Şeyh Mutahhar Camii)
Diyarbakır’ın en önemli tarihi yapılarından birisi olan Dört Ayaklı Minare hikayesiyle birlikte günümüzde dikkat çekiyor. Şeyh Mutahhar Camii olarak adlandırılan yapı, sadece mimari özellikleriyle değil, geçmişinde yatan hikayesiyle de önem arz ediyor.
Akkoyunlu beylerinden Kasım Bey tarafından 1500 yılında inşa ettirilen yapı, adını taşımış olduğu Şeyh Mutahhar’a ait bir türbenin üzerine konuşlanıyor. Ancak camiyi önemli yapan özellik sadece bu değil, aynı zamanda dört ayaklı minare özelliğinde olmasıdır.
Anadolu’da kendi türü içerisinde tek olan Dört Ayaklı Minare, dört sağlam taş üzerinde yükselmekte ve bu taşların her ayağı İslam’ın dört büyük mezhebini simgelemektedir. 4 Ayaklı Minare’nin bu sembolik anlamı, yapıya derin bir dini ve kültürel değer katarken aynı zamanda görüntüsüyle de ziyaretçilerini büyüler.
Dört Ayaklı Minare’nin siyah ve beyaz taşları nöbetleşe kullanılırken adeta geçmişin ve bugünün izlerini taşıyan, gökyüzüne doğru yükselen bir yapı konumundadır.
Diyarbakır’ın tarihi yapılarından birisi olan 4 Ayaklı Minare hikayesi, yerel halkın farklı anlamlar yüklemesiyle birlikte günümüzde farklı uygulamalara sahne oluyor. İnanışa göre bu minarenin altındaki sütunların arasından 7 defa geçen kişinin dilekleri kabul olmaktadır.
Dört Ayaklı Minare’yi içeren bu efsane, minarenin dilek ve ibadet kapısı haline gelmesini sağlamıştır. Cami olmanın da ötesinde Diyarbakır’ın sembol yapılarından birisi olan Dört Ayaklı Minare tarihi ve özellikleriyle ziyaretçiler için her zaman özel bir anlam ifade ediyor.
Dört Ayaklı Minare Tarihi
Şeyh Mutahhar Camii hikayesi ve özelliklerini paylaştıktan sonra kısaca bu yapının tarihini aktaralım. Diyarbakır’da bulunan en önemli tarihi eserlerden birisi olan Dört Ayaklı Minare, 1500 yılında Akkoyunlu beylerinden Kasım Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
Günümüzde şehrin simgelerinden birisi olan bu cami ve minare, aynı zamanda Şeyh Mutahhar’a ait bir türbenin üzerinde yer alması nedeniyle “Şeyh Mutahhar Camii” olarak anılmaktadır. Aynı zamanda Dört Ayaklı Minare tarihine baktığımızda bazı kaynaklarda bu yapının “Kasım Bey Camii” ya da “Kasım Padişah Camii” olarak geçtiği görülmektedir.
Dört Ayaklı Minare’nin en dikkat çekici özelliği, Anadolu’da bu türde inşa edilmiş ilk ve tek yapı olmasıdır. Yekpare taş sütunların üzerine inşa edilen 4 Ayaklı Minare, dört sütunlu yapısıyla ön plana çıkıyor ve her bir taş sütun, İslam dininin dört büyük mezhebini simgelemektedir.
Aynı zamanda yerel halk tarafından bu sütunların arasından yedi defa geçilmesi halinde dileklerin gerçekleşeceğine dair bir inanç vardır. Dört Ayaklı Minare hikayesi ve tarihi bu şekildeyken günümüzde minare bölümünün camiden sonra eklendiği düşünülmektedir.
Diyarbakır’ın sembolik yapılarından birisi olan Dört Ayaklı Minare (Şeyh Mutahhar Camii); üzerinde bir petek ve balkon barındırmaktadır. Tek kubbeli yapısı ve kare planıyla ön plana çıkan minarenin iç ve dış bölümleri kemerlerle çevrili pencerelerden oluşmaktadır.
Mihrabın her iki yanında üst kattaki küçük mahfillere çıkış sağlayan geçitler bulunur. Caminin bulunduğu konum ise Hasan Paşa Hanı’nın hemen yanında, dar bir sokak içerisinde bulunuyor. Bu özelliği ise ona farklı bir karakter kazandırmaktadır.
Diyarbakır’ın eşsiz tarihi yapılarından birisi olan Dört Ayaklı Minare, 2015 yılında yaşanan çatışmalar sırasında zarar görmüştür. Olay sonrasında Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bu olayı kınayan bir basın açıklaması yapmış, bu açıklama sonrasında açılan ateş sonrasında öldürülmüştür.
Dört Ayaklı Minare Özellikleri Nedir?
Dört Ayaklı Minare resimleriyle birlikte bu yapı hakkında en çok mimari özellikler dikkat çekiyor. Ziyaretçiler, Diyarbakır’ın tarihi sembolik yapılarından olan Dört Ayaklı Minare’nin büyüsüne kapılırken, mimari özellikleri ise sizler için derledik. İşte Anadolu’nun tek dört ayaklı minaresi olan Şeyh Mutahhar Camii’nin özellikleri…
Dört Ayaklı Minare özellikleri şu şekildedir:
- Dört Ayaklı Minare, dört sağlam sütun taş üzerinde yer alır ve bu özelliğiyle Anadolu’da inşa edilen ilk ve tek yapıdır.
- Minare’nin gövde kısmı, Diyarbakır’ın meşhur siyah ve beyaz taşlarından yapılmıştır.
- Minare üzerinde yer alan tarihi ve dini bilgileri içeren bir kitabe bulunuyor.
- Minarenin kare formundaki gövdesi en dikkat çekici yönüyken, aynı zamanda üzerinde yer alan bir balkon ve petek ile mimari özellik bakımından eşsiz bir konuma yükseliyor.
- Dört Ayaklı Minare’nin sembolik anlamı da onu diğer tarihi yapılardan ayıran özellikler arasında bulunuyor. Minare altında yer alan dört sütun taş, İslam dininin dört büyük mezhebini simgelemektedir.
- Dört Ayaklı Minare’nin tek kubbesi vardır ve iç – dış bölümleri çevresi kemerlerle kaplı pencerelerle çevrilidir.
Dört Ayaklı Minare Nerede? Yol Tarifi…
Diyarbakır’ı simgeleyen yapılardan birisi olan Şeyh Mutahhar Camii, şehri ilk defa gezmeye gelen kişilerce önemli ziyaret noktaları arasında yer alıyor. Dört Ayaklı Minare nerede sorusuna yanıt arayanlar için yol tarifi ve adres bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz.
Dört Ayaklı Minare yol tarifi şu şekildedir:
- Diyarbakır’ın en önemli yapılarından birisi olan Dört Ayaklı Minare, şehrin merkezinde yer alan Hasan Paşa Hanı’nın hemen yanı başında bulunuyor.
- Sülüklü Han ile karşılıklı konumu olan Dört Ayaklı Minare, Gazi Caddesi üzerinde ilerlerken Yenikapı Sokağa dönüldüğünde karşınıza çıkacaktır.
- İlgili yapının açık adresi ise şöyle: Savaş, Yenikapı Sk. No:25, 21200 Sur/Diyarbakır
Sıkça Sorulan Sorular
Dört Ayaklı Minare’yle ilgili en sık sorulan soruları yanıtladık:
1- Dört Ayaklı Minare neyi temsil eder?
Akkoyunlu beyi Kasım Bey tarafından inşa ettirilen Dört Ayaklı Minare’nin her bir sütun taşı, İslam’ın dört mezhebini temsil etmektedir.
2- Şeyh Mutahhar Camii kaç yılında yapıldı?
Dört Ayaklı Minare’nin yapım yılı 1500’dür. Şeyh Mutahhar’a ait türbe üzerinde camii olarak inşa edilen yapıya, dört ayaklı minarenin sonradan eklendiği düşünülüyor.
Diyarbakır’ın tarihi yerleri ve yapıları açısından büyük bir öneme sahip Dört Ayaklı Minare hakkında merak ettiğiniz diğer soruları yorumlarla belirtebilir, ayrıca gezi tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.