AMED TIMES - Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel zenginliğiyle öne çıkan sokakları, özellikle akşam saatlerinde ciğer kebabı tezgahlarıyla renkleniyor. Kentin cadde ve sokaklarında, restoranların yerini akşam saatlerinde tezgahlar alıyor ve ustalar, ertesi gün sabahın ilk ışıklarına kadar müşterileri için enfes ciğer kebabı pişiriyorlar.
Diyarbakır ciğerindeki sır ne?
Diyarbakır'ın eşsiz lezzeti olan ciğer kebabının sırrı, sadece ustaların marifetiyle hazırlanmasıyla sınırlı değil. Şehirdeki ciğer kebapçılarının en önemli prensiplerinden biri, kullanılan etin temizliği ve kalitesidir. Ciğer kebabının en önemli özelliklerinden biri, damarsız olması ve etin sinir ve damarlarından tamamen arındırılmış olmasıdır.
Diyarbakır ciğerinin tarifi
1 kg Kuzu Ciğeri
100 gram kuyruk yağı
Pul biber
Diyarbakır'ın yöresel pul biberi
Toz biber
Tuz
Yapılışı:
Kuzu ciğerleri ve kuyruk yağlarını kuşbaşından biraz küçük, sote etten biraz büyük olacak şekilde doğrayın.
Ciğerleri şişe takarken 2 ciğer, 1 kuyruk, 2 ciğer, 1 kuyruk, 1 ciğer olacak şekilde (toplamda 5 ciğer, 2 kuyruk) dizin.
Baharat dökme işlemi, pişirmeden hemen önce yapılmalıdır. Önceden terbiye etmeye gerek yoktur.
Bu özel tarif, Diyarbakır'ın yöresel lezzeti olan ciğer kebabının en sevilen versiyonlarından biridir.