AMED TIMES - Diyarbakır'ın içli köftesi Türk mutfağının önemli bir lezzetidir. İçli köfte, kıyma, bulgur, soğan, baharatlar gibi malzemelerin yoğrulup iç harcının hazırlanmasıyla başlar. Diyarbakır içli köftesi özellikle ince bulgur, kıyma ve baharatların ustaca harmanlanmasıyla meşhurdur.

Dış harcı için;

2,5 su bardağı ince köftelik bulgur

3 su bardağı sıcak su

1 çay bardağı irmik

3 tepeleme yemek kaşığı un

1 yumurta

1 yemek kaşığı biber salçası

3 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı tuz

İç harcı;

500 gram orta yağlı kıyma

3 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kimyon

Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ

1 çay bardağı ceviz içi (Sevenler daha fazla koyabilir)

İçli köfte tarifi: 

İnce köftelik bulguru bir kaba alın.

Üzerine sıcak suyu ekleyip karıştırın ve bulgurun suyunu çekmesi için 15-20 dakika bekletin.

Ardından irmiği, unu, biber salçasını, kırmızı toz biberi ve tuzu ekleyin.

İyice yoğurarak hamur kıvamına gelene kadar karıştırın.

Hamuru yoğurduktan sonra üzerini nemli bir bezle örtün ve dinlenmeye bırakın.

İç Harç:

Kuru soğanları rendeleyin veya ince doğrayın.

Bir tavada sıvı yağı kızdırın ve soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.

Kavrulan soğanlara kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu çekene kadar kavurun.

Ardından biber salçası, domates salçası, kırmızı toz biber, karabiber, pul biber, tuz ve kimyonu ekleyin. İyice karıştırarak kıyma harcını pişirin.

Pişen iç harcı ocaktan alın ve ceviz içlerini ekleyerek karıştırın.

İçli Köfteyi Hazırlama:

Dinlenen dış harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın.

Avucunuzda yuvarlayarak açın ve içine hazırladığınız iç harçtan koyun.

Açılan hamuru kapatıp yuvarlayarak içli köfte şekli verin.

Tüm içli köfteleri bu şekilde hazırlayın.

İçli köfteleri ya kızartarak ya da haşlayarak pişirebilirsiniz.

Diyarbakır'da özellikle kızartma yöntemi yumurta ile yapılır;  Haşlanan içli köfte çırpılmış yumurtaya bandırılıp kızgın yağda (tereyağı daha uyumlu) iyice kızartılır. 

Kaynak: AMED TIMES