DİYARBAKIR

Diyarbakır'da büro emekçileri taleplerini haykırdı

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, 2024-2025 adli yılının başlaması dolayısıyla adliye önünde düzenledikleri basın açıklamasıyla yargı emekçilerinin taleplerini dile getirdi.

Abone Ol

AMED TIMES - 2024-2025 adli yıl açılışı nedeniyle BES Diyarbakır Şubesi tarafından adliye önünde yapılan basın açıklamasıyla büro çalışanlarının sorun ve talepleri dile getirildi. BES Şubesi Eşbaşkanı Güneş Özel'in yaptığı açıklamada, adalet talebinin tüm taleplerin önüne geçtiği bir dönemde yargının bağımsızlığı ve yargı emekçilerinin sorunlarının çözümü için mücadelelerinin sürdüğü vurgulandı.

Açıklamada, “Anayasa gereği bağımsız olması gereken yargı, adli yargı yılı açılışlarını dahi sarayda yaparak adeta kendi varlıklarını inkar etmektedirler. Yargı mensuplarının, bağımsızlık sembolü olan düğmesiz cübbelerinin olmayan düğmelerini iliklemeye çalışmaları bile yargının bağımsız olmadığını göstermektedir. Bağımsız olması gereken yargı erkinin kendisini bağımlı kılınca da yapılan kamuoyu araştırmalarında adalet sistemi en güvensiz kurumların başında geliyor” denildi.

“Adliyelere başvurular her geçen gün artarak devam ediyor”

BES, yargı yılı açılışlarının saraylarda yapıldığı süreçte yargı adaletsizliğinin derinleşerek devam ettiğini belirterek, “Yurttaşlarımızın hak, hukuk, adalet talebi için adına saray denilen adliyelere başvurular her geçen gün artarak devam ediyor. Bir yandan yargı hizmetlerine ulaşmanın ekonomik bedelinin, yani dava açma harçları ile avukatlık ücretlerinin artması, bir yandan yıllarca süren dava süreçleri yurttaşlarımızın bu yargı sisteminden beklentilerini zayıflatmaya devam ediyor”dedi.

Artık yeter sorunlarımaza çözüm istiyoruz!

BES, açıklamasında yargı emekçilerinin taleplerini sıralayarak şu ifadelerde bulundu:

“Ayrım yapılmaksızın, tüm yargı emekçilerine mesai ücreti ödenmesi sağlanmalıdır. Ulaşım ücretleri ayrımsız her ilde verilmelidir. Havuz paralarının, yargı emekçilerinin lehine olacak şekilde düzenleme yapılarak ödenmesine tekrar başlanmalıdır. İş yükü nedeniyle personel alımına gidilmeyip yargı emekçilerinin üzerinde baskı kurularak sorunun çözümüne çalışılmaktadır. Bu uygulamadan vazgeçilerek yeterli personel istihdamı yapılmalıdır.Yargı emekçilerinin 2802 sayılı Yasadan çıkarılarak diğer kamu görevlileri gibi 4483 sayılı Memurun Muhakamatı Kanunu'na tabi olması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Mobbinge maruz kalan personelin durumunun değerlendirilmesi, mobbingin önlenmesi amacıyla kurumlarda bir kurul oluşturulması, mobbing uygulayan amire yaptırım uygulanması için düzenleme yapılmalıdır.Yargı kurumlarında kreş açılmalıdır.Mülakat değil, liyakat esas alınmalı, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içinden atamalara devam edilmelidir.Yargı hizmetleri sınıfı oluşturulmalı, kadro ve unvanlar yeniden tanımlanmalıdır.”

BES, yargı emekçilerinin taleplerinin karşılanması ve bağımsız bir yargı sistemi için mücadelelerinin kararlılıkla süreceğini belirterek, "Adalet talebimizden ve hak mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz" ifadesine yer verdi.